- hírdetés -
Gázkazánok és konvektorok szervizelése

Adott volt egy 2 és fél szobás kádárkocka. Modernizálni kellet, drasztikusan le kellett csökkenteni az energiaigényét, növelni kellett a családi ház komfortját és szükség volt plusz egy gyerekszobára.

Nettó alapterület földszint: 95,0 m2
Nettó alapterület emelet: 0,0 m2
Össz nettó alapterület: 95,0 m2
QH = 25 kWh/m2,a
QP = 90 kWh/m2,a
Éves fűtési hőigény: 2 375 kWh
Épületfizikai méretező szoftver: PHPP
Tervezőszoftver:
ArchiCAD

Projektrésztvevők

 • Rehau nyílászárók

  Rehau nyílászárók
  Minősített passzívház ablakok szállítója.

 • Leier

  Leier
  Falazóelem rendszer

 • Napenergia Fűtés

  Napenergia Fűtés
  A gépészeti rendszerek forgalmazója

A ház építészeti bemutatása

Nagymamának volt egy rózsaszínű Kádárkockája, fehér kerettel. Egy csodaszép ligetben helyezkedett el, melynek két oldalát gesztenyefák szegélyezték. A forró nyarakon a redőnyök megfelelő leengedésével és az éjszakai  szellőztetéssel soha nem ment a belső hőmérséklet 25 fok fölé. A tél már nem volt ilyen szép. Hatalmas volt a hőveszteség és így igen tetemes a fűtésszámla.

A két 20 m2-es, egymásba nyíló szoba mellett egy 12 m2-s szoba is helyet kapott a házban. Amikor megszülettem én ebbe a kis szobában laktam a szüleimmel az életem első évében. Ez a kis szoba tisztán déli tájolású volt. Az egyik nagy szobának két irányba volt ablaka, délre és keletre. Ez a szoba volt a nappali. Az ebből a szobából nyíló másik 20 m2-es szoba keletre nézett. A két szoba között egy kétszárnyú ajtó volt, amely szinte mindig nyitva volt, így egy nagyon kellemes nagyméretű lakóterünk volt.

A kornak megfelelően a fürdőszobában volt a WC is, mely egyáltalán nem volt nagy. Éppen elég volt. Ráadásul két bejárata is volt. Meg lehetett közelíteni a belső szobából és az előszobából is, mely a családi ház nyugati felén helyezkedett el. Az előszoba volt a ház közepe. Egy nyugati fekvésű fedett teraszról nyílt a bejárat, melyről a hozzáépített konyhába is be lehetett menni. Ebből az előszobából nyílt a kisszoba, a nappali, a fürdő és a spejz.

A konyha egy hozzáépített helyiség volt. A fürdőszoba mellett elhelyezkedő spejzen keresztül lehetett kimenni a konyhába. A spejzben kapott helyett a pincelejáró és a padlás feljáró is.  A konyhának a hozzáépített jellege tavasztól őszig nem volt hátrány, mert ilyenkor a fedett teraszt is be tudtuk vonni a használatba és így egy lakóteret alkotott az egész házzal.

A megváltozott igényekhez ez a szobaszám már kevés volt. A konyhát is jobban be akartuk vonni a lakótérbe és növelni akartuk a lakókomfortot. Szerettünk volna egy nagyobb fürdőszobát és egy külön WC-t. A fedett teraszt nagyon szerettük télen nyáron. Nyáron úgy működött, mint egy plusz szoba. Télen, ki lehetett teregetni, levenni a téli csizmát, elutazáskor oda kipakolni a bőröndöket, mielőtt az autóba rakjuk, a síléceket és a szánkót letámasztani, és még rengeteg mindenre használni.

Mindenféleképpen teret kelet nyernünk, hogy a plusz funkciók elférjenek. A plusz egy szoba kérdése adott volt. A belső 20 m2-es szobát kettéosztottuk. Igaz evvel felborítottuk a klasszikus utcafronti kádárkocka kinézetett. Ezentúl nem a sztenderd ,két ablak az utcafronton´ kinézett maradt. De lett két majdnem 10 m2-es, keleti fekvésű gyerekszoba.

A spejzt meg kelet szüntetnünk és csökkenteni kellett a meglévő előszoba méretét, melyeknek segítségével elegendő teret nyertünk és, így ki tudtunk alakítani egy elfogadható fürdőszobát és egy külön WC-t. Így viszont megszüntettük az átjáratott a konyha felé. Ezt úgy tudtuk megoldani, hogy a fedett terasz egy része be lett építve. Így megnöveltük a volt, hozzáépített konyhát és egybe integráltuk az előszoba-étkező funkciót és a konyhát. Igaz kisebb lett a szeretet fedett teraszunk, de még így is elég.

Mivel új fedélszéket kellett rakni a házra, így nagyon hatékonyan megoldható volt, hogy az új tető már ne csak a kádárkocka felett legyen, hanem a hozzáépített konyha és a fedett terasz felett is. Ezzel egy egységes tömeget létrehozva és a kádárkocka stílust megtartva jött létre egy modern, ámde minden nézetében új, fenntartható és komfortos kádárkocka.

A családi ház műszaki bemutatása

Épületszerkezet bemutatása

Ez a kádárkocka 30 cm-es tömör kisméretű téglafallal épült, terméskő lábazattal. A válaszfalak, szintén kisméretű téglából készültek. A födém sajnos ennél a háznál fából készült. Az ablakok a régi gerébtokos nyílászárók voltak. A bejárati ajtók (a hozzáépített konyhába és a főbejárat) duplák voltak. Kifelé volt egy a kornak megfelelő bejárati ajtó, mely kifelé nyílt. Befele pedig egy hagyományos beltéri ajtó. Télen mind a kettőt csukva tartottuk. Tavaszaltól őszig, a fűtési szezonon kívül, napközben nyitva tartottuk a külső ajtót és csak a második ajtó volt becsukva.

A tervezett funkcionális felújításnál nem akartunk megállni. Termikusan is meg akartuk újítani az épületet a tervezés során. El akartuk érni a 25 kWh/m2év hőveszteséget. Azaz jobbat akartunk tervezni, mint egy alacsony energiás ház. Már első ránézésre lehetett tudni hogy ez a cél, ennél a kompakt épületformánál és a hozzá tartozó tökéletes tájolásnak köszönhetően relatíve egyszerűen elérhető.

A meglévő kő lábazat egy adottság volt. Annyival lehet csökkenteni a hatását, hogy a fal mellett egészen az alap alsó síkjáig leásunk és onnantól kezdjük a ház hőszigetelését. Ezt még azzal tudjuk fokozni, hogy a ház körül lévő járda alatt is elhelyezünk egy méretezett hőszigetelő lemezt. Ez a lemez merőleges a ház falára és közvetlen hozzáér. Ez az úgynevezett peremszigetelés. Ennek az a lényege, hogy a hő útját, amely kifelé igyekszik az épületből, a szerkezeten keresztül, azt egyszerűen meghosszabbítjuk. Így adott idő alatt kevesebb lesz a hőveszteségünk. Ahhoz, hogy megőrizzük az eredeti stílust, a lábazaton az eredeti kő lábazat magasságáig a hőszigetelésre ragasztással került fel az új kőborítás.

A külső nyílászárókat mind újakra cseréljük és a fal síkja elé, a hőszigetelésbe építjük be. Eddig relatíve egyszerű a dolgunk. Sajnos a födémet és a fedélszéket le kelet cserélni. Ennek két oka volt. Az egyik, hogy a meglévő fafödém állapota nem volt megfelelő. Ugyan úgy, mint a fedélszéké sem. Szinte nem volt két egyforma gerenda a fedélszékben. Ezt sokszor tapasztalja az ember ezeknél a régi házaknál. Akkoriban onnét szerezték be a faanyagot az építéshez, ahonnét tudták. Sok esetben használtak bontott anyagot is, és a beszerzés forrása sem egy hely volt. Az utólag hozzáépített konyha felett nem is volt magas-tető. Oda az utólagos hozzáépítésnél lapos tetőt alakítottak ki. Ezt el is kell bontani és teljesen újra építeni.

Mindig érzékeny pont a födém koszorúja. Ennek hőhíd hatását a minimálisra kell csökkenteni. A kádárkockáknál ez szinte minden esetben azt jelenti, hogy hozzá kell nyúlni a fedélszékhez, mert a födém felett soha nincsen annyi hely, hogy a födém és a fal hőszigetelésnek a találkozásában elférjünk a szigeteléssel. Ezeknek a szempontoknak az összességének a mérlegelése során vált egyértelművé és alátámasztottá, hogy teljesen új födémet és fedélszéket tervezünk az épületre. Így minden további nélkül tudtuk hőhídmentesen kialakítani az új csomópontokat.

Épületgépészeti koncepció

A háznak gázkonvektoros fűtése volt, illetve a fürdőszobában és a konyhában falibaba volt. A hőérzet nem volt rossz, de a hőveszteség igen tetemes. A pontos gázfogyasztásra sajnos nem emlékszem, mert ezt a házat már több, mint 10 éve eladtuk. A meleg-víz ellátást egy villanybojler biztosította.

Miután a minimalizáltuk a családi ház hőveszteségét és maximalizáltuk a szoláris nyereséget egyértelmű volt, hogy ebben a mintatervben is megcélozzuk a nulla energiás szintet. Azaz kerítésen belül megtermeljük az az energiaigényt, amit a ház igényel.

Az energiát napelemekkel és hibrid napkollektorokkal oldjuk meg. Ennél a háznál, mint minden kádárkockánál van egy erős korlátozó tényező. A klasszikus kádárkocka tető miatt nem lehet megfelelő felületű napelemet és napkollektort elhelyezni a tetőn. Más alternatívákat kell alkalmazni az elhelyezésre. A mintaterven több napelem van elhelyezve, mint, ami a valóságban kell. Ezt azért tettük, mert ezzel akarjuk bemutatni, hogy milyen lehetőségek vannak még egy napelem elhelyezésére.

Egyik ilyen hely a kerten belül az északi kerítés töve. Itt tudjuk tartani az ideális, azaz leghatékonyabb 45 fokos szöget. Aggódhatnánk a napelem sérülési lehetőségétől, mivel a kertben játszva sokszor labdát rúghatunk neki, vagy ráeshetünk, stb. Ettől nem kell tartani, mert a napelemek olyan erősek, hogy a jégesését is kibírják. Így egy neki repülő labda semmi kárt nem tesz benne. A másik elhelyezési lehetőség a vízszintesen való lefektetés. Ezt a nyári szaletli tetejének napelemmel való lefedésével tudjuk megoldni. Ebben az esetben kis mértékben csökken a hatékonysága, de még így is megfelelő energiát fog termelni nekünk a napelem tető. A hatékonyság csökkenés pontos mértékét, pedig az épületgépész tervező pontosan ki tudja számolni és figyelembe venni. Ha nem akarjuk teljesen átlátszatlanra kialakítani a szaletli fedelét, akkor alkalmazhatunk üveglapba integrált napelemet is tető gyanánt. Ekkor a speciális üveglapba integrált napelem 50 %-s árnyékolást fog adni.

A tervezett felújítás során központi hővisszanyerős szellőztető rendszert is beterveztünk, hogy folyamatosan biztosítani lehessen a megfelelő légminőséget. Így a belső relatív páratartalmat folyamatosan a kellemes és egészséges 35-45 % között tudjuk tartani, míg a CO2 szint sem tud az egészségi határérték fölé menni. A légcsere folyamán a szellőztető gép hőcserélője a benti meleg levegőből kinyeri az energiát és azzal felfűti a beszívott, kinti hideg levegőt. Így minimalizálni tudjuk a szellőztetés által okozott energiaveszteséget.

A felújítás után sem kell klimatizálni a kádárkockánkat, mert a hőhíd minimalizált redőnyök megfelelő leengedésével és a nyári, éjszakai szellőztetéssel folyamatosan 25 fok alatt tudjuk tartani a családi ház belső hőmérsékletét.

Nézzed meg a családi házról készült szép képeket!

Családi ház tervezés vagy építés előtt állsz? Keress nálunk tervezőt, kivitelezőt vagy építőanyag forgalmazót!
- hírdetés -
A napenergiától a passzívházig!

1 Hozzászólás

A te véleményed fontos!