A lábazati hőszigetelés sok helyen hiányos vagy egyáltalán nincsen

26
4521
- hírdetés -
Gázkazánok és konvektorok szervizelése

Nemrég kezdtem el egy családi ház építését figyelemmel kísérni. Láttam a házon egy nagyon jó megoldást, melyet igen kevés helyen alkalmaznak, pedig nagyon kézenfekvő és pénzbe sem kerül. Nagyon megörültem, hogy végre egy jó példa, amit majd továbbiak követnek.

Ahogy haladtak a ház építésével a legnagyobb megrökönyödésemre a további jó megoldások helyett sorra követték el a hibákat. Most úgy áll a ház, hogy remek példa arra, hogyan lehet félmegoldásokkal elrontani az egész épület hőszigetelését és így a benne lakók kényelmét.

Te sétálnál mezítláb a hóban?

Mikor ránéztem a lábazati hőszigetelésére rögtön az jutott eszembe, hogy milyen érzés lehet mezítláb a hóban sétálni. Ott rögtön kirázott a hideg. Nem teljesen hagyták ´mezítláb´ a házat. Az aljzatbeton alá elhelyeztek ´némi´ szigetelést. De ez mit sem segít mikor egy olcsó, bár túl vékony csizmát veszel a lábadra fel a téli nagy hidegben. A végeredmény, hogy a lábad fázni fog.

A lábazati hőszigetelésre azért van szükség, mert a ház alulról is ki tud hűlni

A fenti képen lévő családi ház tervezője úgy gondolta, hogy a talaj télen nyáron kellemes meleg. Ha ez tényleg így lenne, akkor tényleg nem kellene szigetelni alulról a házat. Ezzel szemben a fagyhatár Magyarországon körülbelül 80 cm mélyen van. Ez azt jelenti, hogy a nagyon hideg téli napokon a talaj 80 cm mélységig megfagyhat.

Régi épület lábazati szigeteléshiánya jól látszik a hó olvadásán
Régi épület lábazati szigeteléshiánya jól látszik a hó olvadásán

Hőszigetelés szempontjából a következőt kell figyelembe venned. A levegő az elmúlt éjszaka -15 C volt kint, a talaj felszíne ~ -12 C, a talaj körülbelül 30-60 cm-ig át van fagyva, de ez alatt is sokkal hidegebb, mint a pince belső hőmérséklete. Neked egyetlen feladatod van. Minden ´szinten´ a megfelelő vastagságú hőszigetelést kell alkalmaznod. Természetesen a gyakorlatban egy családi ház falán nem lehet 4-6 féle vastagságú szigetelést felvinni. Mit kell csinálni?

Hogyan kell a lábazati hőszigetelést és a pince hőszigetelését kialakítanod?

Két külső közegtől kell védened a családi ház belső lakóterét. Ahogy az ábrán rajzoltam a levegő és a talaj hűti a házat. Így elég kétféle hőszigetelés vastagságot alkalmaznod. A váltás a lábazatnál kell legyen. Vigyáz, hogy ne úgy építsék a szigetelésedet, mint ahogy a fotókon látod. A ház falazata (tégla) alá kell érjen a vastagabb szigetelés. A váltásnak a kétféle vastagság között hőhídmentesnek kell lennie. A hőszigetelést sehol nem szabad megszakítani.

Engem ez nem érdekel, mert nem akarok passzívházat építeni

Mindegy, hogy milyen családi házat építesz. Alacsony energiaszintűt vagy passzívházat. Mind a kettő esetben ugyan az a szemlélet vezérli a tervezést és a kivitelezést. Olyan házat építeni, ami a legkisebb mértékben terheli a környezetet és a legkényelmesebb életteret biztosítja a benne lakóknak.

A lábazati hőszigetelésénél annyi különbség van a passzívház és az alacsony energiaszintű ház között, hogy a hőszigetelés méretezésénél más hő átbocsátási tényező elérése a cél.

labazat

Nézd meg a bejegyzéshez tartozó galériát!

Családi ház tervezés vagy építés előtt állsz? Keress nálunk tervezőt, kivitelezőt vagy építőanyag forgalmazót!
- hírdetés -
A napenergiától a passzívházig!

26 Hozzászólások

 1. Tisztelt András!

  A cikkben levő következő mondatot nem teljesen értem:
  “A váltásnak a kétféle vastagság között hőhídmentesnek kell lennie. A hőszigetelést sehol nem szabad megszakítani.”
  Tudtommal a homlokzati hőszigetelést indítósínre helyezik. Attól lefelé van a lábazati hőszigetelés. Az indítósín önmagában egy hőhidat jelent, illetve megszakítást is a hőszigetelésben. Vagy nem jól látom?

  Üdvözlettel:
  Balázs

 2. És egy pincétlen háznál mi a helyzet?…Van erre valami rend, hogy hány centivel a fűttött szoba alatt pár százalék már csak a hőleadás…az hűtőbordaként kiálló erkélyeknél volt erre valami táblázat, amiből kideríthető volt hogy mennyi legyen leszigeteleve.

 3. Tisztelt Sándor!

  Ha a családi ház alsó szintje garázs és elég nagy a belmagasság, akkor lehet, hogy érdemes a garázs plafonján elhelyezni az első szint szigetelését (födém szigetelését). Ezzel `alulról` jól el tudjuk határolni a szigetelt és a nem szigetelt részt. Továbbá megoldott lesz az első szint padlójának megfelelő hőmérsékletének elérése.

  A ház padlásának szigetelése. Itt két lehetősége van. Ha be akarja később építeni a padlást (ha alkalmas a beépítésre), akkor a hőszigetelést a tető héjazata alá kell elhelyezni (szintén méretezés után). Amennyiben nem építi később be a ház padlását, akkor a záró födémre kell elhelyezni a hőszigetelést (járható kivitelben).

  A szigeteletlen tűzfalakon is szökik ki a meleg. Nem lehet elkerülni a szigetelésüket!
  A hány – cm-es nikecell – kérdésre pontos választ csak hőtechnikai számítás után lehet megadni. De valahol 10 és 20 cm között. Attól függ milyen energiaosztályú házat szeretne elérni a felújítás után, illetve mi a realitás.

  Üdvözlettel:

  Peer András

 4. Tisztelt Andràs!
  Kérdésem lenne 1980-ban keresztúri betonbòl épűlt hàz szigetelésével kapcsolatban. A hàz kétszintes alsó szint garàzs a felső lakótér, és hatalmas padlàs. A kérdésem hogyan lehetne legszakszerűbben leszigetelni a hàzat, hàny cm vastag nikecell szükséges, hogyan lehetne a hatalmas tűzfalak szigetelését kikerűlni, illetve a padlàst és alúlról a padlózatot hogyan érdemes szigetelni?

  Tisztelettel: Sprencz Sàndor

A te véleményed fontos!