Az építőközösségek előnyei

0
294
- hírdetés -
Gázkazánok és konvektorok szervizelése

Ha új lakásra vagy házra vágyik, akkor két dolgot tehet: keres egy már teljesen kész épületet, ahol kiválaszt egy minden szempontból megfelelő lakást, vagy energiát és időt igénylő építkezésbe kezd, amikor a telek kiválasztásától a kivitelezőkkel történő kapcsolattartásig minden az Ön nyakába szakad.

Vagyis eddig ez a két lehetőség állt a rendelkezésére, mert most itt egy harmadik, ami a saját ház valamennyi előnyét magában foglalja: az otthona pontosan olyan lesz, mint amilyennek megálmodta, miközben az ügyintézés terhei lekerülnek a válláról.

Mik azok az építőközösségek?

Építőközösségnek nevezzük az olyan közösségeket, ahol a tagok annak érdekében „állnak össze”, hogy egy közösen vásárolt telken építsék fel az otthonaikat. A közös telek mellett közös a tervezés, illetve a kivitelezés is – tulajdonképpen olyan, mintha egy családi házas projekt készülne, csak itt több család építkezik közösen.

Az építőközösségek számtalan előnnyel rendelkeznek mind a társas-házakban már kulcsrakészen átvehető lakásokkal, mind pedig a saját építkezésekkel szemben is, amiket most sorra is veszünk.

Egyedi terv készül minden családnak

Mivel nincs két egyforma család, ezért fontos, hogy ne egyen-otthonok közül kelljen a lakóknak választaniuk, mint a lakóparkok esetén, hanem egyedi tervek készüljenek a családok saját igényei alapján.

Az építőközösségeknél ez az elvárás maradéktalanul érvényesül, így a kész házak minden egyes család igényeihez teljes mértékben illeszkednek majd.

Mindenki olyan lakást kaphat, amilyet szeretne

Hogy egy szobával több vagy kevesebb, az gyakran igen sokat számít. Ott, ahol már több gyerkőc is van, nyilvánvalóan több gyerekszobára lesz szükség, ha pedig valaki irodát szeretne berendezni otthon, ahhoz külön helyiség kell majd, és még hosszan lehetne sorolni a különféle elvárásokat.

Az építőközösségek mellett szóló egyik legnyomósabb érv, hogy mindenki olyan és akkora alapterületű lakást kap, amilyet szeretne, így nem kell kompromisszumokat kötni, és esetleg lemondani egy-egy fontos igényről, vagy műszaki megoldásról.

Az építtetők érdekei maximálisan érvényesülnek

Az építőközösség tagjai alkalmazhatnak műszaki ellenőrt, aki az ő érdekeiket tartja szem előtt, így közvetve nyomon tudják követni az építkezés teljes folyamatát.

A műszaki ellenőr folyamatosan ellenőrzi a kivitelezőket, hogy azok szakszerű munkát végezzenek, és a költségeket is kordában tartja, hogy a beruházás ne kerüljön többe, mint amennyi a tervekben szerepelt.

Ezen kívül betartatja a különféle határidőket, felügyeli a szakszerű munkát, és Ön helyett az építkezés teljes folyamatát, ami nagy könnyebbséget jelenthet.

Jobb minőségű, igényes épület készül

Egy beruházó által építtetett ház esetén fogalmunk sincs róla, hogy pontosan milyen minőségű anyagok kerültek beépítésre az épületbe, vagyis nem látható, hogy mi van a „vakolat alatt”. Ez a legtöbb esetben csak akkor derül ki, amikor valaki beköltözik a házba, és egymás után jelentkeznek a problémák.

Az építőközösségek legfontosabb előnye éppen az, hogy az elkészült épület minőségi szempontból sokkal igényesebb lesz, mivel pontosan a kiválasztott anyagok lesznek beépítve a házba.

A hátrányok

Bár az építőközösségek rengeteg előnnyel rendelkeznek, mégis ki kell térni néhány hátrányra velük kapcsolatban. Ezek a hátrányok azonban inkább kellemetlenségek, mint valódi negatívumok, amiket az előnyök egyértelműen ellensúlyoznak.

Hosszabb időt vesz igénybe a projekt megvalósítása

Az építőközösségek számlájára írható egyik hátrány az időtényező, ugyanis maga a folyamat a telek kiválasztásával kezdődik. Ez azonban jelentősen megnövelheti a projekt elkészülésének idejét, hiszen az ideális helyszín megtalálása nem mindig egyszerű feladat.

Túl sok szempontot kell összehangolni

Egy másik hátrány lehet, hogy mivel több családról van szó, ezért sok különféle szempontot kell összehangolni már a tervezés során is, ám ez sem jelent igazán komoly problémát. És ha az építőközösségek nyújtotta előnyöket és hátrányokat mérlegeljük, akkor egyértelműen az előnyök felé billen a mérleg nyelve.

Egy építőközösség ideális megoldás egy passzívház megvalósításához, hiszen így nem csak az építkezés terhei kerülnek le az Ön válláról, de az elkészült épület még energiatakarékos is lesz.
Ismerd meg a tervezőt!

Családi ház tervezés vagy építés előtt állsz? Keress nálunk tervezőt, kivitelezőt vagy építőanyag forgalmazót!
- hírdetés -
A napenergiától a passzívházig!

A te véleményed fontos!