Használt családi ház – Kádárkocka

Használt családi házat vegyek és újítsam fel vagy építsek egy új házat?

16
27678
- hírdetés -
Gázkazánok és konvektorok szervizelése

Nagyon sok tényező befolyásolja, hogy használt családi ház vásárlása a helyes út számodra vagy egy új építése. Ebben a cikkben egy olyan háztípust mutatunk meg neked, amelyet nagyon sok helyen megtalálsz. Biztos vagyok benne, hogy te is számtalan alkalommal elsétáltál már mellettük.

Ezeken a használt családi házakon első ránézésre semmi különlegeset nem találsz. Éppen ez teszi nagyszerűvé őket. Nagyon könnyen és viszonylag olcsón alakíthatóak át egy energiatudatos családi házzá.

Mitől alkalmas ez a használt családi ház típus egy energiatudatos felújításra?

 • Egyszerű, letisztult a formája (kompakt kialakítás),
 • Több jó minőségben épített példány található,
 • Sok vasbeton födémmel készült,
 • A falai leginkább kisméretű tömör téglából épültek,
 • Statikailag megfelelőek,
 • Van teljesen alápincézett változata is,
 • Sok van belőle.

Mit jelent, hogy a háznak kompakt formája van?

Használt családi ház – Kádárkocka
Kádárkocka utcakép…

Ezen a háztípuson nincsenek felesleges kiugrók, beépített teraszok, tornyok, vagy az épületbe benyúló bejárat. Gyakorlatilag négy teljesen sík fal határolja a lakóteret, jellemzően az utcafronton két szimmetrikus ablakkal. Ennek köszönhetően a külső falfelülete minimális az alapterületéhez viszonyítva. Így a téli hidegben a lehető legkisebb felület van kitéve a hideg időjárásnak. Ez az egyszerűség a hőszigetelés kivitelezésénél is jelentkezni fog, mert kevesebb lesz a hulladék és gyorsabban lehet dolgozni.

Ezek a használt családi házak általában a 60-as években épültek kisméretű tömör téglából. Ez a falszerkezet homogén és statikailag jó állóképességű. Nem lesz olyan problémád, mint a mindent bele falakkal (amit a környéken találtak: kő, tégla, törmelék, megkötött cement, stb.). Mindegyik határoló falnak azonos a hőátbocsátási tényezője, így a terveződ pontosan tudja méretezni a hőszigetelést. A vasbeton födémnek köszönhetően nem kell aggódnod a faszerkezet állapota miatt.

Nem akarsz egy ilyen régi unalmas, használt családi házban lakni?

Megértem. Sokan még gúnynevet is adtak neki. Kádárkockának hívják ezt a háztípust. De mielőtt végleg elveted ezt az ötletet, nézd meg a képeket, amit a szomszéd utcában készítettem. Ezt a házat teljesen felújították. Szinte rá sem lehet ismerni! Raktak rá új tetőt, új nyílászárókat kapott és homlokzati hőszigeteléssel látták el. Még egy előtetőt is építettek a bejárat elé. Az egész ház nagyon harmonikus és modern. A színvilága is teljesen megváltozott.

Mondhatod, hogy egy kádárkockából soha nem lesz új ház! Nem lehet vele elérni azt az energiafelhasználási szintet, mint egy új építésű családi háznál. Igazat is adok neked! De ez csak a dolgok egyik oldala. Nem véletlenül használom az energiatudatos szót. A cél az, hogy minél kisebb mértékben terheljük meg a pénztárcánkat és a környezetünket úgy, hogy a kényelmünk nem csökken!

Az ilyen fajta használt házakat viszonylag alacsony áron meg lehet vásárolni. Ha a vételárhoz hozzáadod a teljes felújítás költségét és az elkövetkező 20 év fűtési költség különbségét, még akkor is alatta maradsz egy új ház felépítésének az áránál. Azt sem szabad figyelmen kívül hagynod, hogy a ház elbontásánál keletkező építési törmelék szemét, ami terheli a környezetet. Pénzt, energiát igényel a lebontása, elszállítása és a szakszerű elhelyezése.

Milyen korlátai vannak ennek a családi ház típusnak?

Általában 2-3 szobás változatok épültek belőle. Ha ennél nagyobb házra van szükséged, akkor ez nem neked való. Mint minden régi háznál, ennél sem tudod tökéletesen szigetelni a házat alulról (alapok, aljzat, stb.). Teljesen alápincézett változatoknál ez a probléma szinte elenyésző. Nagyon körültekintően kell kiválasztani a megfelelő épületet, mert a vakolat és a festék nagyon sok mindent el tud takarni. A megbúvó hibák feltárásánál sokat felfedhet egy szakszerű hőkamerás vizsgálat.

Fa zárófödémes régi családi házak veszélyei

Ha a Kádár kockád fafödémes vizsgáltasd meg a fa födém állapotát egy fás szakemberrel. Sok meglepetést tartogathat egy régi fa födém. A mi a családunkban volt kádárkocka. Az is fa födémes volt beton koszorúval. Kihívtam egy fás szakembert – kiváltképp, hogy a felső deszka burkolat néhol besüllyedt alattam -. A vizsgálat után arra jutottunk, hogy ne nyúljunk a födémhez, mert így ahogy van még funkcionál, de megbontás esetén lehet, hogy teljes födémcserére lesz szükség. Így a tervezett hő szigetelést és a tetőtér beépítését is elvetettük.

A fa zárófödémek eredetileg agyag és szalma keverékével voltak (felülről) hő szigetelve. Ezt időközönként újra kellett kenni, mert az idővel összetöppedt és kiszáradt. Az eredeti tervem az volt, hogy eltávolítom ezt a régi ´szigetelő réteget´, OSB lapot fektetek a födémre és arra egy járható hő szigetelést rakok. Egy szépséghibája volt ennek a megoldásnak, hogy a talpszelemen közvetlen a koszurún volt elhelyezve – parapet nélkül -. Így hely hiányában nem lehetett volna hő szigetelni a külső fal felső 20 cm-ét és a födém szélét körben szintén körülbelül 30 cm-es sávban (nem fért el a hő szigetelés a tető héjazata alatt). Ez viszont egy igen nagy hőhíd, kiváltképpen, hogy a beton koszorú maradt volna szabadon, azaz hő szigetelés nélkül. Az egyetlen megoldás lett volna a teljes tető csere. Ez együtt a födémcserével viszont már nem lett volna gazdaságosan megoldható. Kiszámoltam a teljes ház felújításának költségét, azt adták a számok, hogy olcsóbb eladni és építeni egy újat vagy úgy lakni benne, ahogy van.

Nézd meg a bejegyzéshez tartozó galériát!

Családi ház tervezés vagy építés előtt állsz? Keress nálunk tervezőt, kivitelezőt vagy építőanyag forgalmazót!
- hírdetés -
A napenergiától a passzívházig!

16 Hozzászólások

 1. Amikor 5 évvel ezelőtt megvásároltuk a kádárkockánkat, jó néhány emberke, szomszédok, és közelebbi ismerősök mind egyöntetűen azt mondták, jó vétel, mert a ház jó állapotú és az eladók foglalkoztak vele eleget, tehát költöttek rá, ha kellett, nem fogjuk megbánni a vételt. Természetesen, ha nem is azonnal, de belekezdtünk az épület modernizálásába, átalakításába. A felújításról szóló blogomon folyamatosan őszintén leírom, hogy mire mennyit költöttünk, és kalkulációim és a tények szerint úgy néz ki, hogy közel nem kerül annyiba, mintha újabbat vásárolnánk, vagy újat építenénk. Pedig mindenre kiterjedő (villanyszerelés, vizesblokk átalakítás, bővítés, szigetelés, fűtésrendszer átalakítás stb.), drasztikus változtatásokról van szó. Lehet, ebben tényleg közrejátszik, hogy alapjában véve tényleg egy nem elhanyagolt házról van szó… És őszintén szólva tényleg nem bántuk meg, hogy megvettük anno!

 2. Kedves József!
  Egyszer volt egy körülbelül 60 éves téglaházam. Erre a házra sem költöttek vagy 20 évig. Teljesen fel akartam újítani (fürdő, konyha, hőszigetelés, nagyobbítás, villamos hálózat, tető, stb.). Akár hogyan számoltam, kalkuláltam mindig arra az eredményre jutottam, hogy egyszerűbb és olcsóbb eladni és venni egy újabbat vagy esetleg építeni egyet. A fő gondot a 20 év behozása jelentette. Gyakorlatilag odáig jutott a ház, hogy a falakon kívül mindent ki kellett volna cserélni.
  Eladtam. Akik most benne laknak azoknak jó a régi konyha, fürdő, a régi vezetékek és ablakok. Így nagyon boldogok a házzal.
  Az kőház esetében a fokozott vizesedési problémákkal is számolni kell.
  Üdvözlettel:
  Peer András

A te véleményed fontos!