- hírdetés -
Gázkazánok és konvektorok szervizelése

Az első bemutatóházunk magától érthetődően nulla-energiás ház. Ha nem nulla-energiás házat terveznénk, az azt jelentené, hogy 2020-ra elavulna. Idejét múlttá válna. Ha valaminek legalább 100 éves élettartalma van, akkor az nem lehet 3 év múlva a múlté.

Hogyan tudjuk elérni, hogy egy ház nulla-energiás legyen?

Ennek, nagyon leegyszerűsítve két útja van:

  • 1. eset: Építünk egy átlagos házat és azt ellátjuk annyi energiatermelő eszközzel (napkollektor, napelem, hőszívagyú, pelletes kazán, stb.), ami képes megtermelni a családi ház energiaszükségletét (meleg-víz, fűtés, hűtés, áramfogyasztás),
  • 2. eset: Építünk egy olyan családi házat, aminek a gazdaságosság határáig lecsökkentjük az energiaveszteségét és maximalizáljuk a szoláris nyereségét, illetve minimalizáljuk a nyári túlmelegedést. Ezt a minimalizált energiaigényt állítjuk elő a telken belül, például megújuló energiából.

Mit jelent ez számokban a fűtésre vetítve?

Ma a gazdaságosság határát nem túllépve (még megéri megépíteni) a 12-15 kWh/m2,év fajlagos fűtési hőigény (QH) tűzhető ki reális célul. Ez azt jelenti, hogy egy 100 m2-es családi ház 1200-1500 kWh fajlagos fűtési energiát igényel egy fűtési szezonban. Ezt az energiamennyiséget kell ebben az esetben a telken belül előállítani, például megújuló energiából. Szemben egy alacsony energiás házzal, ahol 36 kWh/m2,év-es értékkel számolva egy fűtési szezonba 3600 kWh/év fajlagos fűtési energiát kell előállítani. Ez az első esethez képest több, mint dupla akkora érték. Ha egy meglévő, átlagos családi házat akarnánk nulla-energiássá tenni, akkor 160 kWh/m2,év fajlagos fűtési hőigényt kéne biztosítanunk. Ez a példában szereplő 100 m2-es ház esetében 16 000 kWh/év. Ugyan ez egy 50 kWh/m2,év -ás ház esetében 100 m2 alapterülettel számolva 5000 kWh/év

1200 kWh ~ 120 m3 földgáz, vagy 120 liter tüzelőolaj, vagy 240 kg fapellet
3600 kWh ~ 360 m3 földgáz, vagy 360 liter tüzelőolaj, vagy 720 kg fapellet
5000 kWh ~ 500 m3 földgáz, vagy 500 liter tüzelőolaj, vagy 1000 kg fapellet
16 000 kWh ~ 1 600 m3 földgáz, vagy 1 600 liter tüzelőolaj, vagy 3 200 kg fapellet

A fenti példába az egy fűtési szezonban a ház termikus burkán belül (ami a példánkban 100 m2) a belső hőmérséklet 20 °C fokon tartásához szükséges energiát számoltuk.

Kalkulálnod kell a fenntartási és a felújítási költségekkel is!

Egy családi ház passzív alkotóelemeinek élettartalma 30 – 100 év között vannak és minimális karbantartást igényelnek, szemben az aktív elemekkel, melyeknek általában 15 év az élettartalmuk és folyamatos karbantartást igényelnek.

Passzív alkotó elemek alatt értjük: tégla, hőszigetelés, födémek, ablakok, vakolat, stb.

Aktív alkotó elemek alatt értjük a gépészeti berendezéseket (kazán, légkondicionáló, napkollektor, napelem, hőszivattyú, stb.)

Azt hiszem, hogy nem szorul különösebb magyarázatra, hogy jobb olyanba fektetni a pénzünket, aminek az élettartalma 30-50 vagy akár 100 év és nem igényel rendszeres karbantartást.

A pénzben nem közvetlen jelentkező és számolható tények

A 12-15 kWh/m2,év -es fajlagos fűtési energiaigény teljesítése, azt is magával vonja, hogy jól szigetelt nyílászárókat, falakat, födémeket – tetőket kell építeni. Hőhídmentesen (közel hőhídmentesen) kell kialakítani az épület csomópontjait és minimalizálni kell az ellenőrizetlen légcserét és a szellőztetés mértékét. Ha ezek megoldottak, akkor szinte megszűnnek a hideg felületek a házban, a kellemetlen huzathatás és a rossz, állott levegő. Ez pedig magával vonja, hogy jól érzed magadat a házadban és egészséges környezetben éled az életedet. Nincs túl száraz vagy túl párás levegő, nincsen penész, nem húz a fal, nincsen páralecsapódás az ablakon, nincsenek rossz szagok, kevesebb a por és még az allergiát okozó pollenek is kívül tarthatóak.! Ezt nem tudod pénzben kifejezni!

Ne feledkezzünk meg a környezetvédelemről sem! Ha több energiát fogyasztunk, esetünkben feleslegesen kidobjuk az ablakon, akkor avval sokkal nagyobb mértékben szennyezzük a földünket és ezzel elhasználjuk a jövőnket!

A cikk szakmai lektora: Helembai Péter.

Családi ház tervezés vagy építés előtt állsz? Keress nálunk tervezőt, kivitelezőt vagy építőanyag forgalmazót!
- hírdetés -
A napenergiától a passzívházig!

1 Hozzászólás

  1. Ez brutál nagy különbség! Tényleg ki lehet jönni 240 kg pelletből egy 100 m2-es ház esetén? Ki tudja ezt megtervezni?

A te véleményed fontos!