Miből épüljön a családi ház?

Téglából, Ytongból vagy könnyűszerkezettel?

12
2059
- hírdetés -
Gázkazánok és konvektorok szervizelése

Tisztelt András!

A családi ház építés régebben egyszerű volt. Venni kellett sok téglát, hívni egy kőművest, és kezdődhetett a családi ház építés.

Manapság viszont a téglának számos változata és alternatívája érhető el a piacon. Viszont egy tárgyilagos és főleg pártatlan összehasonlítást még nem találtam sehol. Az interneten rengeteg információ található, de nagyon nehéz kiszűrni, hogy melyik a hiteles és melyik nem családi ház építés témában.

Rendszeresen olvasom az EcoBuilding portál cikkeit, és s hasznos dolgot tanultam belőle.

Tavasszal szeretnék családi ház építésbe fogni, de tanácstalan vagyok. Energiatudatos családi házat szeretnék építeni, csak még nem tudom, hogy miből épüljön. Tégla, Ytong, isoteq, bauland vagy prokoncept stílusú vasbeton szerkezetű házat. Esetleg könnyűszerkezetes családi házat építsek vagy hallottam a löglen falazatról is nemrégiben. Szóval nagyon nehéz eldönteni, hogy az ember miben élje le az elkövetkező nagyon sok évét.

Sokat olvastam már családi ház építés témakörön belül a falak hőszigeteléséről és hőtároló képességéről is, de ez esetben is nehéz tisztán látni.

Erről írtál már bejegyzést? Vagy esetleg van egy olyan oldal a neten, amelyet megbízhatónak tartasz és amelyre lehet egy ilyen döntést alapozni? Tudom, hogy nincs egy tökéletes falazó elem, mindenkinek ki kell választania a neki legmegfelelőbbet, de ehhez a választáshoz még nem találtam megbízható forrást.

Előre is köszönöm a segítséget:

Zoltán

Kedves András!

Ne haragudj, hogy levelemmel így személyesen zavarlak, de szeretnék egy szakembertől családi ház építése kapcsán tanácsot kérni. Szimpatikus a családi ház építésével foglalkozó oldalad és az ott olvasott cikkek alapján megbíznék a véleményedben.

Családi ház építés előtt állunk, és még nem sikerült eldönteni, hogy miből épüljön a ház. Mindenképpen egy jól szigetelt házat szeretnénk, hogy minél kevesebb legyen a fűtés költség.

Nekem tetszik a Prokoncept, de nagyon sokan próbálnak lebeszélni róla, amiatt hogy a családi ház építése betonból történik és olyan lesz, mint egy panelház.

Páromnak a tégla tetszik, de én nem tudom, mennyire lehet jól szigetelni, illetve ha lehet, akkor hogyan és mivel érdemes.

Gondolkodunk még a könnyűszerkezetes fa, illetve fémvázas megoldásokon is. Szerinted melyiket érdemes választanunk, úgy hogy ár-érték arányban is jól járjunk a családi házunk építésénél.

A másik kérdésem a szellőztető berendezésre vonatkozik. Azt olvastam az egyik cikkedben, hogy ajánlatos ezt beépíteni egy jól szigetelt házba. Milyen típusokat tudnál ajánlani?

Válaszodat előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Katalin

Peer András:

Családi ház építésekor a megfelelő falazat kiválasztásnál három alap szempontot tartok nagyon fontosnak:

 • Hogyan fog az építőanyag viselkedni 50-100 vagy akár 150 év múlva,
 • Megfelelő hőszigetelő, épületfizikai és teherhordó képessége legyen,
 • Bármikor fel lehessen újítani a házat a teljes élettartama alatt.

Mindegyik, a kereskedelmi forgalomban kapható, családi ház építésére alkalmas rendszer megfelelő. Ha nem így volna nem kapták volna meg a vonatkozó minősítéseket és engedélyeket. Nagyon sok közülük új. Nem tudni hogyan viselkednek a ház teljes élettartalma alatt.

Mit értek ez alatt?

A fa, tégla, Ytong, beton és az acél régóta alkalmazott, bizonyított építőanyagok. Tudjuk, hogyan viselkednek. Tapasztalatból tudjuk, mire lehet számítani. Mindegyikből megfelelő teherhordó szerkezetet lehet építeni. Biztosak lehetünk abban, hogy szakszerű kivitelezés esetén a családi ház teljes élettartama alatt nem lesz velük gond.

Mindegyikek megfelelően lehet alkalmazni a családi ház építése során és utólag hőszigeteléssel ellátni. Bármilyen energiaszintű családi ház építése megoldható a felsorolt anyagokból. Legyen az hagyományos családi ház, alacsony energiaigényű vagy passzív ház.

Ha 10-30 év múlva kifejlesztenek egy jobb hőszigetelő anyagot, akkor csak le kell bontani a külső homlokzatról a régit és máris lehet felrakni az újat. Ugyan így az ablakokat és ajtókat is ki lehet cserélni bármikor. A könnyűszerkezetes házakat is könnyen fel lehet újítani.

Legtöbbször a családi ház a családok legnagyobb vagyontárgya. Mindenkinek magának kell eldöntenie milyen kockázatot vállal be egy még új építőanyag formájában.

Tervezés, szellőzés, fűtés hogyan legyen a családi ház építés során?

Az az idő már rég elmúlt, mikor ´tégla és kőműves´ kellett egy családi ház építéséhez. A tervezéshez is egy ´kockás papír és egy konyhaasztal´ elegendő volt. Ez igen nagy túlzás, de sajnos sokan építettek így házat. Már akkor sem volt elegendő az említett módszer. Akik annak idején ilyen házat építettek, most nem bírják fűteni, nem tudnak mit kezdeni a felesleges szobákkal és még eladni sem igen lehet a házat, mert senkinek nem kell.

A sikeres családi ház építés kulcsa a jó mérnök

Családi ház építése előtt a legfontosabb feladatod kiválasztani a megfelelő tervezőt. Nagyon alaposnak kell lenned. Kulcsfontosságú a sikeres építkezéshez! Meg kell nézni a szóba jöhető tervezők referenciáit. El kell menni és meg kell nézni, hogyan dolgoznak. Ki kell kérdezni a volt megrendelőit, az általa ajánlott kivitelezőkkel beszélni kell. És semmiképpen ne a legolcsóbbat válasszad! Egy jó tervező nagyon sok pénzt tud megtakarítani neked a tudásával! Sokkal többet, mint az egész tervezési költség!

2010. december 5.:

Tisztelt András!

Elolvastam bejegyzést, köszönöm a válaszát. Ezek szerint családi ház építéséhez nagyon rosszat nem lehet választani. Nincs olyan, amely teljesen alkalmatlan a régebbi technológiák közül (tégla, beton, Ytong, fa).

Sokat olvasok az interneten különböző fórumokat, és már több egymástól független helyről hallottam, hogy a mészhomok tégla megfelelő vastagságú hőszigeteléssel (pl. 20 cm) ideális megoldás lehet. A mészhomok tégla köztudottan nagyon rossz hőszigetelő (ezt kell a vastag hőszigeteléssel ellensúlyozni), viszont nagyon jó (a téglánál jobb) hőtároló képességű. Tudtommal a mészhomok tégla is elég “öreg” technológia. Van valami ellenérv a mészhomok tégla ellen (az áráról még nincsenek információim)? Hogy fog működni a mészhomok tégla 100 év múlva?

Egy picit még jó lenne tisztán látni, hogy miért is olyan fontos a hőtároló képessége egy falazatnak, és hogy fontos-e egyáltalán. A könnyűszerkezetes házakat ezzel támadják a téglát kedvelők, hogy nincs hőtárolása. Ez hátrány egyáltalán? Ha igen, akkor ez hogyan jelentkezik (pl. olvastam, hogy nyáron gyorsan felmelegednek a kis hőtároló-képességű falazattal épített házak).

Illetve azt is mondják, hogy a vas a betonban nem biztos, hogy élettanilag egészséges (elektromágnesesség, rezonancia, stb. amiket szoktak mondani), ezt sem tudom sem cáfolni sem megerősíteni. Esetleg egy szakérői megjegyzés ezzel kapcsolatban jó lenne.

Köszönöm:
Zoltán
2010. december 6.:

Kedves András!

Köszönöm válaszodat. Egy kicsit részletesebben lettem volna kíváncsi a véleményedre, hogy melyik építőanyagnak mi az előnye és a hátránya. Mivel sem én, sem a párom nem ezen a szakterületen dolgozunk, így csak az interneten keresztül próbálunk információkat gyűjteni, de nem biztos, hogy mindig rendesen átlátjuk. Ezért szerettem volna egy olyan szakember véleményét is kikérni, akinek nagyobb rálátása van erre.

Üdvözlettel:
Bognár Katalin

Peer András:

Nagyon sok féle variáció hozhat jó megoldást. Jó minőségű és hőszigetelő képességű házat lehet építeni a kereskedelmi forgalomban kapható szinte valamennyi építőanyagból. Ugyan akkor a nem megfelelő tervezés és kivitelezéssel a legjobb építő anyagokból is lehet ´használhatatlan´ családi házat építeni. Így nem lehet egyértelműen állást foglalni a feltett kérdésekre.

Ki kell tűzni a tervezési célt

Meg kell határozni a tervezésnél elérendő célokat. Ezt a tervező irányításával kell megtenni. El kell dönteni, hogy hányan szeretnék lakni a házat, milyen energiaszintű (alacsony energiaigényű, passzívház, stb.) házat szeretnének, szeretnének-e pincét, magas tetős vagy lapos tetős lesz, a tetőtér mikor lesz beépítve és még sorolhatnám. Ha a tervezési célok ki vannak tűzve, jöhet az első skicc és a szóba jöhető építőanyagok (tégla, Ytong, mészhomok tégla, faváz, acélváz, stb.). A tervező dolga, hogy a célok és a részletek ismeretében döntés hozatalra képes állapotba hozza Önöket.
Méretezni kell!

Az adott falazó elem vastagságának kiválasztása és a rá helyezendő szigetelőanyag vastagsága. A nyílászárok hőszigetelő képesség szerinti kiválasztása. A ház tájolása. A szellőző rendszer kiválasztása. Az árnyékolás. Mind méretezési kérdés. Más vastagságok és rétegrendek kellenek egy passzívház esetén és egy alacsony energiaszintű családi ház építése esetén.

Ha ez mind nem megy, akkor másik tervezőt kell választani!

Nagyon sok a nem megfelelő ´szakember´. A rendszeres egymás ára alá ígérgetés eredményeként mindig van, aki még olcsóbban elvállalja a tervezést és a kivitelezést. Sokan meg bedőlnek ennek. Így a rossz, szakmailag hiányos tudású tervezők és kivitelezők is meg tudnak élni. Ezek a ´szakemberek´ ugyan úgy hangoztatják a maguk vélt igazát. Ezért olyan nehéz Önöknek eligazodniuk a családi ház építés területén.

Családi ház tervezés vagy építés előtt állsz? Keress nálunk tervezőt, kivitelezőt vagy építőanyag forgalmazót!
- hírdetés -
A napenergiától a passzívházig!

12 Hozzászólások

 1. Nem merek hozzáaszólni, a könnyűszerkezetes házról szóló bejegyzéshez hozzáaszóltam az év elején, azt vetettem fel ,kibírja e a ház, ha a 130 km/órás eddigi orkánok helyett 160 km/órás fúj majd netán…és 162 és 172 vel idén megdőlt a rekord kétszer is…ha minden felvetésem, amit itt eddig tettem bejön egy éven belül, az már 2012…((-:

 2. Üdv. Pista!
  Engem érdekelne az a megoldás, amivel a fűtésrendszert “igényesebben” ki lehet alakítani, mert a leírtak alapján elég költséghatékonynak tűnik. Az én fűtésszerelőm az egyszerűbb, jobban áttekinthető rendszereket erőlteti, és nem szeretnék “az olcsó húsnak híg a leve” kategóriába esni. A szellőztetéssel kapcsolatban is szeretnék tanácsot kérni, mert eléggé sok információ van a fejembe, de mégsem tudok dönteni.
  Egy 70-es években épült 10*10-es, vakolattal együtt 45cm-es, tömör téglából épült kockaház teljes felújításába fogtam. Túl vagyok már a belső vakoláson, de a padlófűtés kialakítása és lebetonozása előtt megakadtam. Az lenne a kérdés, hogy érdemes-e hővisszanyerős szellőzőrendszerre költeni több százezret, amit talán még a padlóba tudnék rejteni kevés bontással, vagy egy pár tízezres költségű páraszabályozott szellőzés is megoldaná az épület friss levegőellátását és penészmentességét. Illetve a fő kérdés az, hogy lehet-e annyit spórolni egy hővisszanyerős szellőzőrendszerrel a fűtésszámlán, hogy érdemes legyen ennyit költeni rá, vagy esetleg házilag is létre lehet hozni hasonló hatékony, de lényegesen olcsóbb rendszert.
  A fűtésről még annyit, hogy a ház 65%-a padló, 35%-a alacsony előremenő hőmérséklettel számolt radiátor fűtésű lenne, kondenzációs kazánnal meghajtva, de később kiegészülne szilárd tüzeléssel + 1000l-es pufferrel is.
  A válaszodat előre is köszönöm.
  Sanyi

  • Kedves Sándor!
   A hő légcserélős szellőztető rendszer nem feltétlen éri meg egy régi építésű családi ház esetén. Teljesen más lenne a válaszom azonban, ha egy passzív ház megépítése lenne a cél. A pontos válasz azonban a családi ház pontos megismerése után lehet adni.
   Üdvözlettel:

   Peer András

 3. Én mindig régi házban laktam. Hetven-nyolcvan cm-es vastag téglafalak. Szerintem ez a legjobb. Hallani időnként tavasszal vagy ősszel, egy néhány napos erősebb lehűlés után, hogy még/már kérik a fűtést a panelházban lakók, főleg ha szeles az idő. Nálunk nincs ilyen probléma. Három nap után érezni csak a lehűlést, nyáron meg a felmelegedést.
  Ami a hőérzetet illeti, erre nem mindenki érzékeny, de van ilyen hatás. Az emberi test hőmérséklete 36 fok körül van, a fal hőmérséklete meg kb. 19 fok amikor 22 fok van a helyiségben (télen, fűtéskor), tehát hőt sugárzunk le. A fal ezt vagy lenyeli – ha olyan, jó hővezető felület – vagy részben visszaveri. A sima vakolat vagy a beton az nagy részét elnyeli. Ezen elég könnyen lehet segíteni egy hőszigetelő réteg felvitelével. Nagyon régen (főleg kő építményekben) ez faliszőnyeg volt, aztán jött a faburkolat. Egy mai házban elég egy vastagabb (rossz hővezető, vagyis hőszigetelő) tapéta. Az ablakokra, különösen ha nagy felületűek, azonban ez továbbra is fennáll. Elvégre a bejövő fény fontosabb, mint hogy nappalra is leárnyékoljuk őket vastag függönyökkel.

 4. Üdv mindenkinek!
  Az előzőket még kiegészíteném a következőkkel:
  1. a szilárd tüzelésű kazán kintről kapja a levegőt, nem a bentit használja,
  2. a gázkazán kondenzációs,
  3. a konyhai elszívó a tűzhellyel szinkronban működik,
  4. a majdani cserépkandallóhoz is frisslevegő bevezetés lett kiépítve,
  5. a központi porszívó indulása is működésbe hozza a szellőztetőt,
  ezekből következve egy egyszerű páravezérelt és időkapcsolós szellőztetés készült kb.20.000.-Ft anyagköltségből. A friss levegő a cserépkandallóhoz vezető 110.es csövön jön be, és a födémen át a cserép és a párazáró fólia közé távozik.Ezért bent nincs pára, nem lesz penészedés, és elvileg ablakot sem kellene nyitni soha. A konkrét megoldásokról bárkit szivesen tájékoztatok.
  Üdv: Pista

 5. Üdv mindenkinek!
  Családi házat építeni szándékozókkal osztanám meg tapasztalataimat:
  Most épült földszintes 90+15nm garázs (félig az épületbe csúsztatva) családi házunk fala porotherm Hs-44 tégla, szigetelés nem kellett rá.Nyílászárók fa, 2 rétegű gázszigetelésű 1.1-es üvegezéssel.Csak a lábazat van -15cm mélységig szigetelve 4 cm-es nikecellel, ill. a padlóban 5cm, a födémben 15cm van. A hálószobák és a garázs radiátoros, a többi padlófűtéses.Szilárd tüzeléssel puffertartályból, gázzal direktben van fűtve.(az 1500 literes tartályról egyszeri felfűtéssel 4 napig bírja, majd ha nem fűtöm fel újra, akkor a gáz automatikusan elindul) A fűtésrendszerben 30C fokos víz forog. A sikkollektorok még nincsenek fent. Gázzal fűtve a jelenlegi (december 10-15) átlag napi 2 köbm. amiben a használati melegvíz is benne van.Ezzel 21-22C fok van bent. Igaz,a fűtésrendszer “igényesebben” lett kialakítva.
  Üdv: Pista

A te véleményed fontos!