Milyen falazat javasolt egy passzívházhoz?

0
489
- hírdetés -
Gázkazánok és konvektorok szervizelése

A falazat rengeteg feladatot tölt be egy ház esetében: megvéd minket az időjárás viszontagságaitól, legyen az a hideg, a hőség, vagy éppen az eső, és gondoskodik arról is, hogy a magánéletünk biztonságban legyen. Ezenkívül mint tartószerkezet is fontos szerepet tölt be, tehát joggal mondhatjuk, hogy az épület egyik legfontosabb eleméről van szó.

Azt is érdemes tudni, hogy a falakon keresztül távozik a meleg 59,15%-a a házból (a Budapesti passzívház esetében, a falakat, tető, aljzatokat számítva), így egyáltalán nem mindegy, hogy miből készül. De a párazárás, a teherhordás, a légzárás, a földrengésállóság, és a küllem is olyan lényeges szempontok, amiket egytől egyig figyelembe kell venni a tervezés során. Vagyis ezek a tulajdonságok egyformán fontosak, és hatnak is egymásra.

Milyen az ideális passzívház falazat?

Rendszeres kérdésként merül fel a Megrendelőim körében, hogy egy passzívház esetén milyen is az ideális falazat. A válasz pedig: nincs ilyen fal, bármennyire is meglepő, viszont most bemutatunk három nagyszerű lehetőséget az olcsótól egészen a luxusig.

Ezek a megoldások árban ugyan nagyban eltérnek egymástól, de funkciójukat tekintve hasonlóan jónak mondhatóak, így akinek „csak” az olcsóbbra telik, annak sincs oka aggodalomra.

Olcsó, jó ár-érték arányú falazat

A most bemutatásra kerülő talán a legelterjedtebb fal rétegrend, ám van benne néhány részlet, amire érdemes odafigyelni. Általában a falak több rétegből állnak, ezeknek különböző funkcióik vannak. Ha bentről kifelé haladunk, akkor az alábbi rétegeket találjuk a falunkon:

Festés

A festések közül a legelterjedtebb a diszperziós festés. Ennek azonban vannak hátrányai, az esetek döntő többségében ugyanis a diszperziós festékek rengeteg formaldehidet tartalmaznak, ami káros az egészségre, sőt, az anyag rákkeltő hatása is ismert. Bővebben itt olvashatsz a témáról.

Érdemes tehát alaposan megnézni, hogy milyen festéket is veszel!

Glettelés

Festés előtt kihagyhatatlan lépés a glettelés, aminek során kijavításra kerülnek a fal egyenetlenségei és hibái, azaz simává kell varázsolni a felületet. A glettelő anyagok választéka igen széles a legegyszerűbbtől a pára- és légáteresztő anyagokig, ezért érdemes alaposan tájékozódni a lehetőségekről.

Belső vakolás

A belső vakolás ebben az esetben hagyományos mész-cement alapú, ami lehet gépi vagy kézi, a lényeg, hogy egyenes legyen. Fontos, hogy ne cseréld le gipszkartonra, a vakolásnak ugyanis fontos lég- és párazáró funkciója van, amit elveszíthetsz abban az esetben, ha a gipszkartont választod.

Kerámia téglafal

Elöljáróban röviden: a falazat legyen egyszerű, vastag falú kerámia téglából, 30 cm-es vastagságban.

Bár rengetegféle tégla található a piacon, köztük olyanok is, amik jobb hőszigetelő tulajdonsággal rendelkeznek, és árban is meglehetősen nagy a szórás, én a neves gyártók legegyszerűbb, 30cm-es „nút féderes” tégláját javaslom, 1 cm-es habarcsba rakva.

Külső vakolás

A vakolással gyakran előfordul, hogy a kivitelezés során „kispórolják” ezt a réteget. Lehet, hogy így meg lehet takarítani egy kis pénzt, én mégis azt tanácsolom, hogy ne tedd, mert a vakolásnak fontos lég- és párazárási funkciója van. Vagyis ha ez a réteg hiányzik, a falad nem éri el azt a minőséget, amire szükség lenne.

Polisztirol hőszigetelés

A polisztirol az egyik legnépszerűbb szigetelőanyag, az ára is elfogadható, és ami a legfontosabb, hogy passzívházak esetén is alkalmazható. Választhatod akár a fehér, akár a szürke színű hőszigetelést, ami a lényeges itt, hogy a szürke színű annyival drágább, amennyivel jobban szigetel.

A szürkét akkor érdemes használnod, ha helyszűkében vagy, a vastagságát pedig méretezni kell – egy passzívháznál 25-30 cm szükséges általában. Még egy fontos részlet: a ragasztáshoz a purhab ragasztó a legjobb!

Kültéri vékonyvakolat

A kültéri vékonyvakolat színét és struktúráját szabadon megválaszthatod, így a saját igényedre szabhatod a ház megjelenését. Arra mindig figyelj, hogy kivitelezés idején ne legyen 5 fok alatt a hőmérséklet éjszaka sem, és kerüld a tűző napot is a legjobb végeredmény elérése érdekében.

A fent bemutatott falazat mellett választhatsz igényesebb, de még észszerű költségű falat, ha pedig a büdzséd korlátlan, akkor dönthetsz olyan rétegrend mellett, ami mindenből a legjobbat tartalmazza – ezekről a megoldásokról a következő cikkben olvashatsz.
Ismerd meg a tervezőt!

Családi ház tervezés vagy építés előtt állsz? Keress nálunk tervezőt, kivitelezőt vagy építőanyag forgalmazót!
- hírdetés -
A napenergiától a passzívházig!

A te véleményed fontos!