- hírdetés -
Gázkazánok és konvektorok szervizelése

A lakóház helyén egy elavult földszintes ikerház állt, közel az utcavonalhoz. Az építtetők a kezdetektől fogva egy nagyon energiahatékony, gazdaságosan megépíthető és üzemeltethető házat szerettek volna

Nettó alapterület földszint: 135,0 m2
Nettó alapterület emelet: 80,0 m2
Össz nettó alapterület: 215,0 m2
QH = 15 kWh/m2,a
QP = 95 kWh/m2,a
Éves fűtési hőigény: 3 150 kWh
Épületfizikai méretező szoftver: PHPP
Tervezőszoftver:
ArchiCAD

A családi ház műszaki bemutatása

A legelső skiccektől kezdve törekedtünk a lehető legjobb energetikai szint elérésére, ezt az építészeti tervezés mellett a folyamatosan frissített PHPP-számításokkal tudtuk biztosítani. A fajlagos fűtési épületenergetikai mutató 15 kWh/m2,év, az összesített primerenergia-mutató a napkollektoroknak köszönhetően mindössze 95 kWh/m2,év (ebben a fűtés mellett a használati melegvíz, világítás, gépészeti segédenergia igény és az összes háztartási berendezés energiaigénye is benne van). Természetesen az összes épületszerkezeti és épületgépészeti megoldás is úgy lett tervezve, hogy teljesüljön a legszigorúbb európai épületenergetikai követelményrendszer. Nincsenek hőhidas szerkezetek, extrém vastag hőszigetelés készült minden külső szerkezeten, speciális triplaüvegezésű nyílászárók és hatékony épületgépészeti megoldások készültek. Építészeti szempontból komoly kihívás volt a pinceszint termikus szeparálása, hőhídmentes kialakítása.

Épületszerkezet elemei

Az épület külső falszerkezete 37,5 cm Ytong (A+) falazat és 24 cm Multipor hőszigetelés. Ez az újszerű kombináció – Magyarországon elsőként alkalmazva – lehetőséget nyújtott egy homogén kialakítású passzívház falszerkezet létrehozására, környezetbarát anyagokból. Ez a falszerkezet számos előnnyel rendelkezik páratechnikai, akusztikai, tartóssági, tűzvédelmi stb. szempontból. Az épületszerkezetek U értékei a következők: külső fal: 0,107 W/m2K; zárófödém: 0,09 W/m2K; pincefödém 0,105 W/m2K; az üvegezés U értéke 0,6 W/m2K, az ablakok átlagos U-értéke a tokkal együtt számítva a 0,80 W/m2K érték alatt marad. Említést érdemelnek a speciális nyílászáró beépítések, az innovatív gépészet, és a konzolos erkélylemez speciális hőhídmentes kialakítása, mely a mai magyar gyakorlatban még úttörő megoldásnak számít. A nyílászárók motoros redőnnyel ellátott, 3 rétegű extra hőszigetelő üvegezésű, alumínium-fa kombinációjú, hőszigetelt ablakok. Az alapozás méretezett vasbeton lemezalap, a födémek monolit vasbeton szerkezettel készülnek, a betonozás előtt elhelyezett szellőzőcsövekkel, és fűtő illetve hűtőrendszerrel.

Épületgépészeti koncepció

Épületgépészeti koncepciót a hatékony központi hővisszanyerős szellőzés, földhőt hasznosító talajkollektor, gázkazános hőellátás jellemzi, a napkollektorok a hőenergiát egy puffertárolóba töltik be. A talajhőt hasznosító szellőzőrendszer nyáron előhűti a szellőző friss levegőt, télen pedig előmelegíti azt. A fűtési energiaigény mindössze 3 kW-os készüléket igényelne, az alacsonyhőmérsékletű hőleadó felület a mennyezet. Szokványos légkondicionálásra nincs szükség, helyette az épület alapozásakor elhelyezett vizes talajkollektorok révén „ingyen hűtés” (free cooling) készült.

Az árnyékolóként is működő napkollektorok a nyári időszakban megtermelt energia felesleget a külső medence vizének melegítésére hasznosítják. Az épület intelligens épületfelügyeleti rendszerrel lett kialakítva, ami számos kényelmi és biztonsági funkciót egyesít, és akár távolból is lehetővé téve az épületfelügyeletet (szellőzés, árnyékolás, hőmérséklet szabályozás, világítás, biztonsági rendszer stb.)

A ház építészeti bemutatása

Az új ház építésére a meglevő, elavult ikerház bontásával nyílt lehetőség. Mivel az építtető kulcsrakész kivitelezést várt el, kapóra jött a passzívház követelményrendszer nyújtotta minőségbiztosítás, az összes ezzel járó előnnyel: részletes kiviteli tervek, minőségellenőrzés a tervezés és a kivitelezés során, részletes csomóponti és energetikai tervezés, a tervek folyamatos aktualizálása és a kivitelezés dokumentálása, és természetesen a passzívház minősítéssel együtt járó légtömörség teszt, rendszerek ellenőrzött beszabályozása, stb. A kivitelezés minősége az építtető számára nagy mértékben garantált, a következetes minősítési eljárás miatt pontosan az kerül megépítésre, ami a tervekben szerepel.

Az építtetőnek határozott elképzelései voltak a leendő házukról, azonban hajlottak az ésszerű javaslatokra. Padlófűtés helyett például sugárzó mennyezetfűtés készült – ez egyébként a passzív hűtésre is lehetőséget ad, a talajkollektorok nyáron hűtik a mennyezetet, így biztosítva az „ingyenes” klimatizálást.

A passzívház technológia alapkövetelménye az integrált tervezés. A nagy hatékonyságú hővisszanyerős szellőzés 95%-os hatékonysággal nyeri vissza a szellőzéssel egyébként „kidobott” levegő hőjét. A ház hőenergia ellátását egy korszerű, kondenzációs gázkazán biztosítja, ezt gazdaságosabbnak láttuk, mint például egy hőszivattyút. Igény esetén kétlakásosra alakítható az épület, ezért a földszint és az emelet akár két külön lakásként is működik. A passzívházaknál ez egyik sarkalatos kérdés a termikus burok kialakítása, a követelményeket a garázsok esetében nem lehet teljesíteni, ezért csak a két lakószint teljesíti a követelményeket. Ettől függetlenül a pinceszint is rendkívül hatékonyan lett hőszigetelve. A termikus burok hőhídmentes kialakítású, a kritikus hőhidakat egyedileg méreteztük, és a számításokban figyelembe vettük. A magyar energetikai tanúsításnak is maximálisan megfelel az épület, beleértve a 2020-as várható szabályozást is.

Az igényes építtetők egy kiváló minőségű, kompromisszum,- és túlzásoktól mentes, tágas terekkel bíró fenntartható lakóház kialakítására adták a megbízást. A cél egy kényelmes, környezettudatos, villaszerű épület létrehozása volt, mely optimálisan használja ki a terepviszonyokat. Fontos gondolata volt az építtetőnek, hogy flexibilisen alakítható, szükség szerint hasznosítható, piacképes házat építsen.

A környékhez (II. kerület elegáns villanegyede) a modern hangvételű épület elsősorban léptékével, formálásával és telepítésével illeszkedik. Az alápincézett, földszint + emelet kialakítású kétlakásos lakóház enyhén lejtős terepre készült, a telek az utcától felfele emelkedik. Az új épület a szomszédos lakóházak és az optimális benapozás miatt a hosszú telek közepére került, az utcától kb. 20 méterrel visszahúzva. A forgalmas budai utca zaja is kevésbé hallatszik, a teraszok is védettebbek, és a kilátás is jobb így. A zavartalan benapozású, déli tájolású telekrész mellett megfelelő méretű a kert hátsó, északra tájolt része is, ide került a nyitott kerti medence, és az intimebb használatra is alkalmas tervezett kert.

A földszinten található a nagyobb lakás, az emeletre került a kisebb lakás, de akár egybe is nyithatóak, ami a jelenlegi állapot. A földszint hasznos alapterülete 135 m2, az emelet 80 m2 (plusz tetőteraszok). Az utcaszinttel megegyező padlóvonalú pinceszintre került a kétállásos garázs, tárolók, valamint a kazánház-mosókonyha és egy hobbihelyiség. A tervezés során figyeltünk arra, hogy egy esetleges hatalmas nyári záporeső esetén se öntse el a víz a pinceszintet, a csapadék gravitációsan ki tud folyni az utcára, a garázsba egy szintemelkedés nélküli burkolt úton lehet beállni, mely a lehető legkevesebb területet veszi el a zöldfelületből.

Meghatározó szempont volt a tervezéskor az épület tájolása, a déli homlokzaton az ablakok és tolóajtók a lehető legnagyobbak a szoláris nyereség maximalizálása érdekében, a többi oldalon csak a szükséges méretűek. A délre tájolt üvegfelületek árnyékolásáról nagy kiülésű tetők, illetve a használati melegvíz jelentős részét biztosító napkollektor-mező gondoskodik. A napkollektorok így dupla hasznot hajtanak: nem csak energiát termelnek, de árnyékolnak is, a nagy déli üvegfelületeket, így védjük a túlzott nyári napsugárzástól. Fontos szempont volt, hogy az étkezőhöz egy zárható konyha kapcsolódik. Az étkező az 50 m2-es nappalival egy légteret alkot. A központi elhelyezkedésű lépcsőházból a pinceszint és az emelet is elérhető, lehetővé téve az épület flexibilis hasznosítását, későbbi átalakítását is. A földszinten faburkolatos teraszok kapcsolják össze a hálószobákat és a nappali-étkezőt a kerttel.

Nézzed meg a családi házról készült szép képeket!

Családi ház tervezés vagy építés előtt állsz? Keress nálunk tervezőt, kivitelezőt vagy építőanyag forgalmazót!
- hírdetés -
A napenergiától a passzívházig!

1 Hozzászólás

  1. Ez tényleg egy nagyon tartalom dús házbemutató cikk. Szép ház és, ahogy olvasom nem csak szép, hanem benne van a technika is. Gratulációm!

A te véleményed fontos!