- hírdetés -
Gázkazánok és konvektorok szervizelése

Ez a modern, lapos tetős, szép családi ház 3 hálószobát, egy dolgozószobát, egy technikai/háztartási helyiséget, két fürdőt és egy wc-t foglal magában. A garázs le van választva termikusan, de így is közvetlen be lehet jönni a házba a háztartási helyiségen keresztül.

Nettó alapterület földszint: 229,0 m2
Nettó alapterület emelet: 0,0 m2
Össz nettó alapterület: 229,0 m2
QH = 15 kWh/m2,a
QP = 30 kWh/m2,a
Éves fűtési hőigény: 3 435 kWh
Épületfizikai méretező szoftver: PHPP
Tervezőszoftver:
ArchiCAD

Projektrésztvevők

 • Rehau nyílászárók

  Rehau nyílászárók
  Minősített passzívház ablakok szállítója.

 • Leier

  Leier
  Falazóelem rendszer

 • Napenergia Fűtés

  Napenergia Fűtés
  A gépészeti rendszerek forgalmazója

A ház építészeti bemutatása

Ez a családi ház az első ArchiCAD-ben készült bemutatóházunk. Az elsődleges cél a tervező szoftver teljes körű elsajátítása volt. Kiindulási alapnak, még az egyetemen elvégzett lakóépület tervezés tantárgyon tervezett épületem volt. Nem az volt a cél, hogy tökéletes alaprajzot és helykihasználást érjünk el. Nem azon elmélkedtünk a tervezés során, hogy hogyan tudjuk még jobban kialakítani a nappali-konyha kapcsolatát vagy a hálószobák berendezését. Odafigyeltünk maximálisan az energetikai szempontokra, mert az egy egzakt tervezési rész. A gondolatainkat még ennél a tervnél az kötötte le, hogy hogyan tudunk egy adott falat, ablakot, csomópontot a lehető legjobban és a legjobb eredménnyel megrajzolni. Ehhez az is hozzá tartozik, hogy nem csak a tervek nézzenek ki jól a tervezés befejezésekor. Elengedhetetlen szempont volt, hogy mikor kész a 3D modell, akkor már csak készíteni kelljen a képeket és a videókat. Ne kelljen külön beállítani az anyagokat. Hogyan nézzen ki a külső vakolat, a bútorok szövete, vagy akár a növényzet lombja. Így tudjuk a lehető legjobban prezentálni a ház leendő lakójának az álmainak a megvalósulását.

A családi ház műszaki bemutatása

Épületszerkezet elemei

Az épület külső falszerkezet 30 cm-es thermo tégla, mely kívülről 20 cm EPS hőszigetelést kap. Modellház révén az egész házat a megvalósítás esetén pontosan méretezni kell PHPP szoftverrel. Ennek a számításnak az eredménye mondja meg pontosan, hogy például hány cm hőszigetelés kerül a falra. A födém 20 cm-es monolit vasbeton lemez, rajta 30 cm EPS hőszigeteléssel. Az alaplemez szintén vasbeton lemez 30 cm vastag XPS szigeteléssel. Az épületet hőhídmentesen terveztük. Az ablakok három rétegű hőszigetelt nyílászárók kerültek betervezésre. Bukó ablak sehol nem lett betervezve. Nyithatóra is csak a azokat az ablakokat terveztük, ahova feltétlen szükséges. Például a nappali nyugatra néző ablakai, vagy az egyik gyerekszoba keleti ablaka fix üvegezésű.

Épületgépészeti koncepció

A célunk egy nulla energiás családi ház megtervezése volt. Ezt úgy tudjuk elérni, ha az épület hőveszteségét minimalizáljuk, a szoláris nyereségek maximalizálásával egyidejűleg. A nyári túlmelegedés ellen passzív és aktív árnyékolással védekeztünk. Aktív árnyékolás a déli homlokzat kapott.

A minimalizált energiaveszteség és a maximalizált szoláris nyereségek mellé még beleszámoljuk a belső hőforrásokat is. Ilyen hőforrások például a háztartási gépek, a bent lakó emberek, stb. Az ezeken felül maradó energiaigényt napelemekkel és napkollektorral állítjuk elő. Ahhoz, hogy ezt a célt elérjük, még a drága pénzen felfűtött meleg levegőből is kinyerjük a szellőztetés során az energiát. Ezt központi hővisszanyerős szellőztető rendszerrel tudjuk megtenni. Ezzel nem csak energiát tudunk spórolni, hanem biztosítani tudjuk az optimális belső légminőséget. Nem lesz bent túl párás, vagy túl nedves a levegő. Optimális szinten marad a CO2 szint is. Még akkor is, amikor alszunk és nem tudunk szellőztetni. A pontos méretezést a PHPP szoftverrel végeztük el, amely az összes elérhető szoftver közül az egyetlen, mely a megfelelő pontossága számol és figyelembe vesz minden tényezőt. Például még a családi házban élő emberek számát is, és azok hőkibocsátását.

Nézzed meg a családi házról készült szép képeket!

Családi ház tervezés vagy építés előtt állsz? Keress nálunk tervezőt, kivitelezőt vagy építőanyag forgalmazót!
- hírdetés -
A napenergiától a passzívházig!

4 Hozzászólások

 1. A felvétel indulhatna madártávlatból, hogy a környezetet is lássam.
  A kameraállást én néhány méterrel magasabbra tenném. Úgy az még nem távoli, de jobb rálátást biztosít és a kerítés kevesebbet takar.
  A képek közül számomra hiányzik az alaprajz, hogy lássam a beosztást.
  Vmi szolid zenei aláfestés nekem nagyobb élményt adna.

  • Igen, még fejleszteni kell a videókészítés tudományunkat.

   Ez az a videó, ami a legegyszerűbben kijön az ArchiCAD-ből. Nincsen megvágva, nem jó a minősége, és zene sincsen alatta. Ezt tudja egy tervező maga előállítani. Ez körülbelül 2 órát igényel, plusz a számítógép ideje, míg végigszámolja. Úgy is érthető ez, hogy ezt még elbírja a tervezői díj :).

   A zene még megoldható lenne, de a többihez kell egy filmes szakember és lényegesen több számítási kapacitás. Nincsen akadálya egy profi videó elkészítésnek, amennyiben a megrendelő meg tudja és akarja fizetni.

   Az alaprajziról készült 3D-s kép ott van a képek között. Lehet, hogy azt kéne az első helyre tenni.

   Köszönöm a véleményedet!

 2. Az én házam tervezésénél még csak alaprajzokat és homlokzatokat kaptam a tervezőtől. Bár igaz ez már 10 éve volt. Na, a következőnél biztosan nem elégszem meg csak a vonalas tervekkel.

A te véleményed fontos!