A mosogatógép meleg víz készítésének optimalizálása

Energiaellátás optimalizálás

15
3190
- hírdetés -
Gázkazánok és konvektorok szervizelése

Hogyan kell a családi ház tervezéskor figyelembe venni a mosogatógéped adta lehetőségeket ahhoz, hogy a ház energiaköltségét drasztikusan csökkentsed földgáz kazán és napkollektor segítségével?

A családi ház energiaköltségének csökkentésére van egy egészen egyszerű módszer! Még napkollektorra sincsen feltétlen szükséged hozzá. Ha a családi ház tervezésekor nem gondolt a tervező erre, még utólag is tudsz élni ezzel a megoldással. A kidobott energia költség oka, hogy a mosogatógépek szinte kivétel nélkül minden családi házban hibásan a hálózati hideg vízre vannak bekötve, így valószínűleg a te házadban is.

Az alábbi energiafelhasználással és annak költségeivel tudsz számolni a mosogatógép élettartamára vetítve

A kalkulációnkban napi egy mosogatással és 8 év mosogatógép élettartammal számoltunk.

Egy mosogatás vízmelegítési energiaszükséglete: 1,5 kWh

Energiaforrás 2013-as ára Éves költségünk napi 1 x használattal A mosogatógép élettartama alatti költség Megtakarítás a mosogatógép élettartama alatt
Villamos energia 44 Ft/kWh; 12,22 Ft/MJ 24 090 Ft. 192 720 Ft. 0 Ft.
Földgáz 14 Ft/kWh; 3,88 Ft/MJ 7 665 Ft. 61 320 Ft. 131 400 Ft.
Földgáz + napkollektor 5,6 Ft/kWh; 1,55 Ft/MJ 3 065 Ft. 24 528 Ft. 168 192 Ft.

Miért kell neked a ház ablakán 8 évente 168 192 Ft-ot kidobni?

Tessék most zseblámpával bevilágítani a mosogató alá. Ugye nálad is a hideg vízhez van csatlakoztatva a mosogatógép?

A szerelők így szokták bekötni. Hogy miért? Valószínűleg soha nem fogjuk megtudni, mert ez a bekötés egy szép – vagy inkább nem szép – hagyomány. A családi házak tervezésekor sem szoktak ezzel kalkulálni.

Egyetlen esetben ésszerű a mosogatógép hideg vízre csatlakoztatása, amikor a házban villanybojlerrel állítod elő a meleg vizet, amely ráadásul korlátozott kapacitással rendelkezik. A többi esetben ez egy több mint 130 000 forintodba kerülő hiba! Tegyük még hozzá, hogy 8 évenként újra és újra fölöslegesen kidobhatjuk a ház ablakán ezt az összeget!

Családiház-tervezés a mosogatógép szempontjából

Kösd át a mosogatógépedet a ház melegvíz-hálózatára!

Bármennyire is hihetetlen, ilyen egyszerű megtakarítani 130 000 forintot! Csak át kell kötnöd a hideg víz hálózatról a mosogatógépedet a ház meleg víz hálózatára!

Tönkremegy a mosogatógép, elvész a garancia?!

Nem lesz ettől valami baja a mosogatógépnek? És ha elvész a garancia? Nem kell ettől félned, mivel a mosogatógépek vízcsatlakozóján az alábbi, vagy hasonló felirat olvasható: – Maximum 5 percig 70°C-os forró víz fogadására alkalmas -. Tehát nem megy tönkre a mosogatógép és nem vész el a garancia.

A mosogatógép üzemeltetésére fordított energiaszükséglettel a következőképpen gondolkodunk napkollektor nélkül

A mosogatógép ugyan úgy, mint a mosógép a szükséges meleg vizet a gáznál jóval drágább elektromos áramból állítja elő! Amely most – a 2013-as árcsökkenés után is – átlagosan 44 Ft-ba kerül kilowattóránként.

Ilyenformán a mosogatógép által mosásonként a víz melegítésére felhasznált áramszükséglete:
44 Ft/kWh x 1,5kWh = 66 Ft/mosás (évi: 24 090 Ft)
szemben a gázzal melegített víz:
14 Ft/kWh x 1,5kWh = 21 Ft/mosás (évi: 7 665 Ft) költségével.

Ez a mosogatógép élettartamára számolva 131 400 Ft megtakarítást jelent a 2013-as csökkentett energiaárak figyelembevételével!

Napkollektor esetén így kell kalkuláljál

Családiház-tervezés a mosogatógép szempontjából

Ha van a házadon vagy tervezel rá napkollektort, akkor további 60% megtakarítást aknázhatsz ki, mivel a földgáz kazán vízmelegítésre fordított energia mennyiségéből éves átlagban ennyit képesek kiváltani a napkollektorok közép-kelet Európában.

21 Ft/mosás x 0,4 = 8,4 Ft/mosás, vagyis a mosogatógép az eredeti költség 13%-án fog üzemelni, a megtakarítás így 87%, azaz több, mint 160e forint egy mosogatógép élettartama alatt. Ez egy olyan családi ház tervezési szempont, amelynek kivitelezése nem kerül semmilyen többlet költségben de mégis nagy összegeket takaríthat meg neked. Ha e mellé az összeg mellé hozzáteszed a mosógéppel megtakarítható összeget már teljesen más megtérülési ideje van a napkollektornak.

Családi ház tervezés vagy építés előtt állsz? Keress nálunk tervezőt, kivitelezőt vagy építőanyag forgalmazót!
- hírdetés -
A napenergiától a passzívházig!

15 Hozzászólások

 1. Tudtommal a szárításhoz kell a hidegvíz. A levegőben lévő párát csapatja ki egy hűtött felülettel. Van ventillátoros hűtéssel működő gép, ott nem kell hidegvíz.

 2. A Bosch az alábbiakkal magyarázza, hogy miért jobb hideg vízre kötni:

  “Csatlakoztatható-e a mosogatógépem meleg vízre?

  Csak azok a gépek, amelyekhez ehhez a funkcióhoz való külön szelep van.
  A mosogatás eredménye friss hideg vízzel optimálisabb, így a tisztítószer (enzimek) a lassan felmelegedő vízben jobban feloldódik. A beépített hőcserélő rendszer (amely a szárítást is végzi) is jobban működik hideg vízzel.”

  Persze nem ejtenek szót az energiahatékonyságról. Mérnöki agyammal nekem is logikusabbnak tűnik a meleg vízre kötés. Egyelőre arra is került, mivel “szakembert”, – aki hideg vízre köthette volna – nem engedtem a lakásba. 🙂

  És néhány megfigyelés, megjegyzés:
  – A gép öblítéssel kezd, ami pont elég arra, hogy a meleg víz odaérjen (tehát végeredményben az előöblítés még hideg/langyos vízzel történik)
  – A tényleges mosogatáshoz a vizet néhány perccel később veszi fel (addigra nem hűl ki a csőben a meleg víz)
  – A csövekben maradt meleg víz csak nyáron kidobott hő. Télen fűti az is a lakást. (Ugyanazzal a gázzal fűtött meleg víz kering a radiátorban is. Tökmindegy, hogy meleg víz cső adja át a lakás levegőjének, vagy a fűtőtest.)

  Üdvözlettel:
  Puskás Barnabás

 3. Kedves Energiabarátok! (:
  Whirlpool mosogatógépek értékesítésével foglalkozom és igyekeztem utánanézni ennek a témának. Szívesen megosztom mindenkivel akit érdekel.
  Tudtommal a régebbi mosogatógépek nagy része csak 20C bemenő vízhez volt előkészítve, de az újabb szériák bírják a 60C bemenő vizet is, persze mindenképpen érdemes ellenőrizi a konkrét típust vásárlás illetve bekötés előtt.
  Néhány hasznos tudnivaló whirlpool mosogatógépek napkollektoros vagy más előmelegített vízre kötéséhez:
  A legtöbbször a visszahűtés a megoldandó feladat mert a tartályban akár 90 C-fokot is elérheti a vízhőmérséklet. Fontos, hogy a víz hőmérséklete ne haladja meg a 60 C-fokot, mert efelett indul az erőteljes vízkőképződés, ami ha a mosogatógépbe jut, hamar problémákat okozhat, ezért van ez a szigorú korlátozás.
  A régebbi szabályzós rendszerek 53 fok felett és 63 fok alatt tartják ezt, mert fölötte megnő a vízkőképződés, alatta pedig a légiós bakrtériumok nem pusztulnak el.
  A korszerűbbek már 45…50 fokos meglegvizet juttatnak a melegvízrendszerbe, mert ez zuhanyozáshoz elég, ennél forróbb víz nem kell, és pl. hetente egyszer 60-fok fölé melegítik a rendszert, a baktériumok elpusztítására.
  Szóval, ha egy ilyen rendszere van, akkor nyugodtan kötheti a vízbemenetet erre a melegvíz csőrendszerre. Hosszabb távon komoly energia megtakarítás érhető el.
  A 45…50-ről a legtöbbet használt programnak alig, vagy egyáltalán nem kell melegítenie a vizet, így valójában nem, vagy alig használ elektromos energiát és még az alacsonyhőmérsékletű gyorsprogram (45 C) is megfelelően fog működni. Az előmosogatás (ha használja egyáltalán) az még jobb is lesz, mert melegvízzel történik.
  A 6. érzék program öntanuló, azaz az első 20 alkalom alatt tanulja meg, hogy mit tegyen az “előző” mosogatáshoz képest, itt lehetnek eltérések, ez “be fog állni”.
  Több info:
  http://www.whplaza.hu/termek_lista.php?kat=80
  Szép napot,
  Mátrai Lajos

  • Egyed György problémája nem egyedi. Bocsánat a szóviccért. Valóban gyakori gond, általános recept erre sincs, de több lehetőség közül valamelyik alkalmas lehet. Kis türelmet kérek, terjedelmi okok miatt egy külön cikket szánok a témára, akkor részletesen kivesézzük a problémakört.
   Addig is kérek szépen Györgytől egy számot, hány liter víz megy pocsékba hidegen, amíg a csapolóhoz érkezik a meleg víz?
   És még az is fontos lenne, milyen hőtermelő gyártja a meleg vizet, tárolós, vagy átfolyós üzemű?
   A csővezeték falhoronyban elvakolva, esetleg szabadon szerelt, cső anyaga és átmérője?

 4. Jó napot.Én Kardos Ferenc leírásával értek egyet.Nekem is Bosch gépem van és a meleg víz mire ide ér addig a gép beszívja a hideg vizet.És nem értem el a célomat.Tehát ez így nekem plusz költség.Ha Kardos úrnak van valami jó ötlete erre a meleg vizel való üzemeltetésre.Azt szívesen fogadnám.További szép napot.

A te véleményed fontos!