Mosógép meleg vízzel történő ellátása

Energiaellátás optimalizálás

7
2441
- hírdetés -
Gázkazánok és konvektorok szervizelése

Egy családi ház tervezésekor minden energiafogyasztót figyelembe kell venni a számítás során. Nem csak az energiaszükségletének mértékét, forrását, hanem a felhasználás ütemét is. A mosógép és a mosogatógép egyaránt használ áramot és meleg vizet. Mindegyik napi rendszerességek működik, fogyasztja az energiát.

Ha a családi ház tervezésekor végiggondolod és figyelembe veszed a tervezéskor a fenti adottságokat, akkor a mosógéped a mai csökkentett energiaárak mellett is 160 600 Ft-ot tud megtakarítani a házad energiaköltségéből. Ha a mosógép mellett a mosogatógép is a hálózati meleg vízről van üzemeltetve együtt jelentősen csökkenthetik a napkollektor rendszer megtérülési mutatóit.

Nem kergetünk rózsaszín álmokat, két lábbal a földön állva, olyan energia költség csökkentési lehetőségeket ecsetelünk neked, amelyeket egy családi ház tervezésekor nem lehet figyelmen kívül hagyni. De megépült családi házak esetében is lehet alkalmazni.
Talán meglepő így az elején, még napkollektorra sincsen feltétlen szükséged hozzá.
Most, hogy nyilvánvalóan hibbantnak gondolod a cikkírót, vegyük sorra egy családi ház energiaszükségletének összetételét.

Egy családi ház főbb energiaigényei

Felhasználási idő Energia előállítása
Fűtés Téli fűtésszezonban Gáz, napkollektor, pellet, stb.
Melegvíz-készítés Egész évben Gáz, napkollektor, stb.
Hűtés Nyári szezonban Villamos hálózat, hőszivattyú, stb.
Világítás Egész éveben (télen intenzívebben) Villamos hálózat, napelem
Egyéb áramszükséglet Egész évben Villamos hálózat, napelem

A mosógéped két kategóriába is sorolható, mert villamos áramot használ és meleg vízzel mos. Továbbá egész évben, napi rendszerességgel fogyasztja azokat.

Villamos áram megtakarítása mosógéppel, amellyel számolunk a tervezéskor

Mosógép meleg vízzel történő ellátása hideg víz helyettA mosógépgyártók bevezették a B, A, A+, A++, stb. kategóriákat. Azonban az egyre magasabb energiaosztályokhoz tartozó energiafogyasztást elsősorban a mosási vízmennyiség csökkentésével tudták elérni. De ezt egy bizonyos határnál nem lehet tovább csökkenteni, mert egyre kevesebb víz használatával egyre vakítóbb fehérségű ruha irreális elképzelés.

Mire használja a legtöbb energiát a mosógéped?

A hideg víz felmelegítésére! 80%-ban a vízmelegítésére fordítódik a felhasznált villamos energia, a maradék 20% a villanymotor fogyasztása.

Az érdemi energia megtakarítás a víz melegítésében rejlik!

Így, ha gázkazános vízmelegítésre váltasz, tetemes megtakarítást érhetsz el. Azaz rákötöd a mosógépet a házad meleg víz rendszerére is. De ez azonban nem ilyen egyszerű! Már a családi ház tervezésekor figyelembe kell venni ezt a lehetőséget.

Meglévő házaknál a legtöbb esetben csak hidegvíz-csatlakozó van kiépítve a mosógép részére!

Mosógép meleg vízzel történő ellátása hideg víz helyett

Evvel őszhangban a jelenleg forgalomban lévő mosógépek döntő többsége is csak hidegvíz-csatlakozó rendelkezik. De ezeket a gépeket nem is érdemes egyszerűen átkötni a meleg vizes hálózatra.

Több okból sem lehet meleg vizet kötni a legtöbb mosógépre:

– A mosógépek az öblítésekhez hideg vizet használnak, tehát a fixen melegre kötött megoldásnál pocsékolnánk a meleg vizet.
– Ha ez nem számítana, mert a házad túlméretezett napkollektoros rendszere rengeteg felesleges meleg vizet termel, akkor sem célszerű, mert a meleg vizes öblítés után kicentrifugázott ruhák gyűröttek lesznek, és mindent vasalni kell, ráadásul intenzíven, hosszasan.

Tehát a rossz hír az, hogy sokaknak mosógépet kell majd cserélni ahhoz, hogy ezt a megtakarítási lehetőséget kihasználhassák.
Akinek nagyon régi Energomat mosógépe van, amely messze megelőzte a korát a 80-as években (tisztelet a Hajdusági Iparműveknek), mert hideg/meleg víz külön vételezésére képes, így minden további nélkül alkalmas takarékos üzemre.

A családi ház tervezésekor a következőképpen számolunk

Saját mérésünk szerint 0,25 kWh villamos energiát fogyaszt a tesztgépünk – 7,5 kg-os befogadóképesség mellett – úgy, hogy külső meleg vizet kap a ház napkollektor rendszeréről. Egy A+ kategóriás mosógép 5 kg ruha mosását 1 kWh villamos energia felhasználása mellett végzi el.
Ha arányosítunk, akkor a tesztgépünk 1,5 kWh-t fogyasztana villamosan fűtött vízzel, ami jelenleg 66 Ft/mosás szemben a napkollektoros megoldás 11Ft/mosás költséggel.

Energiaforrás 2013-as ára Éves költségünk napi 1 x használattal A mosogatógép élettartama alatti költség Megtakarítás a mosogatógép élettartama alatt
Villamos energia 44 Ft/kWh; 12,22 Ft/MJ 24 090 Ft. 192 720 Ft. 0 Ft.
Földgáz 14 Ft/kWh; 3,88 Ft/MJ 11 096 Ft. 88 768 Ft. 103 952 Ft.
Földgáz + napkollektor 5,6 Ft/kWh; 1,55 Ft/MJ 4 015 Ft. 32 120 Ft. 160 600 Ft.

2013-as csökkentett energiaárakon számolva (2013. február 5.)!

Az éves megtakarítás első blikkre nem olyan magas, hogy emiatt hanyatt-homlok rohanni érdemes kicserélni a jelenlegi mosógépet, de mikor összeszámolod az élettartamra vonatkozó megtakarítási lehetőséget, már tetemes összeg jön össze, ami meghaladhatja a mosógép újkori beszerzési árát. Mikor legközelebb vásárolsz mosógépet, feltétlen vedd figyelembe a leírtakat.

A napkollektor figyelembevétele a családi ház tervezése során

Mosógép meleg vízzel történő ellátása hideg víz helyettA köztudatban mindenki azt gondolja, hogy a napkollektor valami újabb humbug. Mikor télen kellene a sok meleg víz a fűtéshez nincsen elég napsugárzás, nyáron mikor nem kell a fűtés túl sok meleg vizet állít elő a napkollektor rendszer. De ez nem ilyen egyszerű. Egy családi ház tervezésekor minden energiaszükségletet, annak mértékét és időbeni eloszlását figyelembe kell venni. A fűtés csak a téli szezonban, a medencefűtés csak a nyári szezonban üzemel, a mosógépet, a mosogatógépet és a meleg vizet egész évben rendszeresen használjuk. A te házadnál számoltak ezekkel az energiaszükségletekkel a tervezés során?

Családi ház tervezés vagy építés előtt állsz? Keress nálunk tervezőt, kivitelezőt vagy építőanyag forgalmazót!
- hírdetés -
A napenergiától a passzívházig!

7 Hozzászólások

 1. Számomra az egy háztartáson belüli kombinálás nem elég összetett, hogy megvalósítani ösztönözzön. De jó irány, pl ha a házat és a melegvizet fűtő 6-8 kollektor nyárra bérbeadható egy mosodának, vagy én bérlem télre a 8 ból 5 öt, és nyárra meg elviszi az 5 kollektort benzinkúti helységet hűteni -vagy más heléyen pénzt termelni- úgy érdekes gondolat lenne.
  Olyan társadalom vagyunk, ahol pl egy 8 éves buszról, mint öreg és cserére szoruló dologról beszélhet bárki a tv ben, és másnap végezheti még a munkáját, ritka a húsz-harminc évig működő cucc, és ha beárazom a 160.000Ft mellé a kockázatokat és újralétesítés költségeit, akkor rájövök nem ezzel kell foglakozzak.

 2. Kedves Krisztina!

  A javaslatom magas hőmérsékletű víz külső előállításáról:

  Azoknál a mosógépeknél amelyek képesek külön csatlakozáson melegvizet fogadni, ott erre külön vízellátást kell kiépíteni a kazántól vagy a napkollektoros tárolótól. A szokásos melegvíz vezetékre, amely a csapolókhoz vezet, nem szabad ilyen magas hőmérsékletű vizet kapcsolni a forrázásveszély miatt.
  Esetedben – társasházi távhős melegvíz ellátásnál – erre nincsen lehetőség.
  Az erre alkalmas mosógép a különbségi hőmérsékletet “hozzáfűti”, vagyis a vízmelegítés egyik fele olcsóbb, a másik fele drágább, amikor 70-80 fokos mosással üzemel.
  Üdvözlettel
  Kardos Ferenc

A te véleményed fontos!