Napkollektor rendszer nélkül nem épül ház

17
1365
Napelemet helyeztek el a korlát elé
- hírdetés -
Gázkazánok és konvektorok szervizelése

Új házak építése ma el sem képzelhető napkollektoros rendszerek nélkül. Így rengeteg új építészeti megoldás született, mely megváltoztatja a házak külsejét.

Mindez miért? Mert minél élhetőbb, komfortosabb és fenntarthatóbb környezetre van szüksége az emberiségnek. A napkollektoros rendszerek pedig helyigényesek és meghatározó elemei egy ház külsejének. Erre találtam egy nagyon jó példa értékű házat, amelyet feltétlen meg akarok mutatni neked!

Ezt a piros házat a maga napkollektoros rendszereivel villamosozás közben fedeztem fel. Rögtön leszálltam a következő megállónál és visszagyalogoltam. Otthon megkerestem az interneten az építő cég weboldalát. Nagy érdeklődéssel olvastam végig. A tervezés során mindent a leendő lakók jó közérzete és a fenntarthatóság határozott meg. A ház környezetének kialakításnál, az alternatív energiák alkalmazásánál (beleértve a napkollektoros rendszerek) és a lakóterek komfortjánál egyaránt.

A napkollektoros rendszerek alkalmazása nem kizárólag pénz spórolásról szól!

Egyre több helyen hallani és látni, hogy napkollektoros rendszereket telepítenek és hőszigetelnek. Mindent megtesznek a házak energiafelhasználásnak minimalizálásának érdekében. Eme nagy ´eszme´ mellett sokan elfelejtik az igazi célt. Fenntartható élhető környezetet kell létrehozni. Ez a tervezés kiinduló szemlélete egy új ház építésénél.

Az emberek komfortérzete és a fenntarthatóság a legfontosabb szempont! Ehhez elengedhetetlen a kellemes és egészséges környezet. Emberi léptékű házak, zöld területek, lakóközösség kialakulását segítő építészeti megoldások. A lakótérben lévő megfelelő komfortérzethez elengedhetetlen a jó hőszigetelés, a megfelelő szellőztetés és a nyári árnyékolás.

Ahhoz, hogy ezt hosszú távon fenn tudjuk tartani, minimalizálni kell a házak energiafelhasználását és a káros anyagok kibocsátást. Jól kell gazdálkodni a Földünk adta lehetőségekkel. Nem áll rendelkezésünkre számolatlanul az energia. Ezért kell alkalmazni a napkollektoros rendszereket és a minél gazdaságosabb energia előállító berendezéseket. Ezek a szükségletek rengeteg új megoldást, kialakítást hoznak az építészetben. Nézd végig a piros házról készített kép gyűjteményünket. Nagyon sok, jól használható példát mutatnak.
Nézd meg a bejegyzéshez tartozó galériát!

Családi ház tervezés vagy építés előtt állsz? Keress nálunk tervezőt, kivitelezőt vagy építőanyag forgalmazót!
- hírdetés -
A napenergiától a passzívházig!

17 Hozzászólások

 1. Tisztelt Olvasótársak!
  Mint főállásban is “energiesparer” tevékenységgel foglalkozó, hadd ébresszek néhány gondolatot.
  Érdemes újra elolvasni a 14. hozzászólást Kornéltól.
  Tulajdonképpen teljesen igaza van, évi 23 400 Ft-os HMV költség miatt valóban megkérdőjelezhető egy napkollektoros rendszer telepítésének létjogosultsága.
  De!
  Valószínűleg van automata mosógépe is, amely készülék szintén melegvizet használ a mosáshoz, csakhogy ezt méregdrága villamosárammal állítja elő, ugyanúgy, mint egy villanybojler. Akinek akad otthon energiamonitor nevű készüléke (akinek nincsen, azonnal vegyen egyet!), annak érdemes megmérni, mennyibe is kerül éves szinten a mosógép üzemeltetése. A gép által fogyasztott villamos áram 90%-a vízmelegítésből adódik.
  Az egyik legjobb beruházás a mosógép azonnali cseréje olyan típusra, amely hideg/melegvíz vételezésére alkalmas. Ha csak a gázkazán által termelt melegvizet vételezi a gép, akkor is 300%-al olcsóbban fog üzemelni. Ha napkollektoros melegvíz is rendelkezésre áll, akkor elérhető a 450%-al olcsóbb üzemeltetés is.
  A következő alany a mosogatógép.
  A sajátom 3 éve a melegvizes hálózatról vételez, hidegvizet nem is kap.
  Még így is 561 kWh az éves fogyasztása (27 264 Ft), hidegvízről üzemeltetve kb. a duplája lenne.
  Kornélnak teljesen igaza van, a legmegújulóbb energia az, amelyet el sem használunk.
  Erre vonatkozó tanácsot szinte sehol sem fogtok kapni.
  Mindenütt csak ELADNI akarnak valamit, éppen azt, amiből sok van a raktárukban.
  Sok sikert az otthoni energia-nyomozáshoz:-)

 2. Kedves Barátaim!
  Élvezettel olvastam az alternatív energiáról szóló bejegyzéseiteket. Én is egy ilyen megszállott vagyok. Nagyok sok okos, és idáig sokakban nem tudatosult problémáról beszéltetek és írtatok. Én is elmondom az én töténetem.
  2006-ban építettem egy vákumcsöves napkollektoros rendszert családi házra használati melegvíz és fűtés rásegítés céljából. Mivel ez a rendszer azóta hibátlanul működik, így gyakorlati tapasztalataimat szívesen megosztom veletek. 20 m2 tetőfelöletű vákumcső, 300 l-es használati melegvíztároló, 500 l-es puffer tároló a fűtés rásegítésre. A rendszer 2,5 M forintba került. A megpályázott állami támogatás 265 000 Ft volt. Akkor a gáz ára 70 Ft/m3 körül volt. A gyakorlati tapasztalatom az hogy a használati melegvizet 90%-ban azóta igy álítom elő. A két kérdéses hónap az a december és a január, a nagyon kevés napsütés miatt, – és amiről még senkitől nem hallottan véleményt – hóesés mennyisége, és a leesett hó megmaradási ideje miatt. Ugyanis hiába süt a nap a hótakaró miatt nem indul be a rendszer. A fűtés rásegítés tapasztalata az, természetesen évenként változó az időjárás függvényében, hogy az október, novemberi etepban a résegítés 75-80 %-os hatékonyságú. December, január, február eleje 30-35%-os hatékonyságú, az ezutáni fűtés újra 80-90 %-os támogatást kap a rendszertől. Tehát 5 évefigyelem, tanulmányozom és alakítgatom /kisebb gépészeti alakítások/ a rendszert. Számításaim szerint most érkeztem vagy a közeljövőben fogok a 0 közelébe kerülni és innen csak pluszt termel a rendszer. Természetesen a rendszer kiegészült egy nyílászáró csere , egy kölső hőszigetelési rendszer elkészítésével, valamint a födém hőszigetelés felújításával is. Én nagyon meg vagyok elégedve a rendszer hatásfokával, amely sokszor számomra nem várt eredményt hozott. Arra buzdítok mindenkit, hogy akinek lehetősége van vágjon bele.
  Tisztelettel Németh György

A te véleményed fontos!