Terasz építése hőhíd nélkül – lábakon álló megoldás

A teraszoknál fellépő hőhíd minimalizálása

8
6306
- hírdetés -
Gázkazánok és konvektorok szervizelése

Terasz építése közben biztos a szemed előtt leng, hogy milyen kellemes lesz ejtőzni egy kényelmes nyugágyon, a kezedben egy finom itallal a családi házad kész teraszán. Ha olyan helyen van a családi ház, ahol a kilátás is csodás, még nagyobb élményben lesz részed. A terasz a pihenés egyik nagyon fontos helyszíne amellett, hogy ruhát teregetni is nagyon jól lehet rajta. Úgy működik egy jó terasz, mint egy plusz szoba. Nagyon fontos, hogy megfelelően méretű, formájú legyen, és jól válaszd meg a szerkezetét. Ha rosszul van megépítve sok pénzedbe és kényelmetlenségbe kerülhet, ameddig a családi ház áll.

Hogyan kerülhet egy terasz sokba miután már meg van építve?

Ha a családi házad tervezésénél egy fontos szempontra nem figyelsz oda, a teraszod télen az ellenséged lesz. A terasz mindig hűteni fogja a padlódat. Ez nemcsak a lábadnak lesz kellemetlen, hanem a pénztárcád is bánni fogja, mert magasabb lesz a fűtésszámlád. Ezt a jelenséget a hőhíd okozza.

Mi az a hőhíd? Mi köze van a terasz építéséhez?

A hőt a vízhez lehet hasonlítani abban az értelemben, hogy a vízhez hasonlóan a hő is mindig megtalálja a legkönnyebb utat, ahol távozhat.

A hő leggyorsabban olyan anyagokon keresztül távozik a házunkból, amik jó hővezető képességgel rendelkeznek. Például a teraszok leggyakrabban használt anyaga a vasbeton lemez is, nagyon jól vezeti a hőt. A családi házakon leggyakrabban alkalmazott 10 cm vastag hőszigetelő anyagokhoz képest a vasbetonnak ~86-szor jobb hővezető képessége van.

Ezért a hagyományos vasbeton terasz is olyan a házadon, mint a lyukak a vízzel megtöltött fürdőkádon. Folyamatosan távozik rajta keresztül a benti meleg.

Most biztos legyintesz, és azt mondod, hogy az a terasz olyan kicsi felületen szakítja meg a szigetelt ház homlokzatát, hogy az nem számít. A fürdőkádból is ki tud folyni az összes víz egy apró lyukon.

A hagyományos vasbeton teraszokon keresztül sokkal több hő szökik ki a családi házadból, mint a homlokzaton elfoglalt csekély felületük.

A teraszépítés kérdését több oldalról is körbe kell járnod, mielőtt döntesz. Vannak olyan teraszok is, amiknek semmi haszna nincsen, csak viszik a pénzedet. A kerülendő terasz típusokról egy külön cikket fogok közzétenni.

Hogyan lehet a terasz építését másképpen csinálni?

Ne gondold, hogy egy felesleges többlet kiadásba akarunk verni. Mindenféle soha meg nem térülő megoldásokat javasolva neked. Az energiatudatos építés mindig megtérül. Még akkor is, ha elsőre hihetetlennek hangzik. Nézzük, mit kell tenned?

Két lehetőséged van olyan terasz építésére, ami télen nem hűti állandóan a házadat. Mind a kettő egy nagyon jó és esztétikus megoldás. Az egyik a homlokzat elé épített terasz, a másik a régi (hagyományos) vasbeton terasz hőhíd mentes vasalattal építve. Ebben a bejegyzésben a homlokzat elé épített teraszt mutatjuk be neked. Ennek egyik nagy előnye, hogy még utólag is ki lehet alakítani egy családi ház felújítása vagy bővítése során.

A ´falhoz´ épített terasz

A falhoz épített terasz lényege, hogy egy könnyűszerkezetes teraszt építesz a családi ház fala elé közvetlenül.

A terasz szerkezete készülhet modern fémszerkezetből, hagyományosan fából, vagy a két anyag kombinálásával. Akár üveggel zárttá is teheted.

A terasz alakja a legkülönfélébb lehet. Szinte csak a fantáziád szab határt. Lehet négyzet alakú, téglalap, félkör, hullámos, íves, fedett, vagy nem fedett. A lényeg, hogy jól használható legyen és megfeleljen az építési előírásoknak.

A terasz rögzítése

Terasz építése hőhíd nélkül - lábakon álló megoldás
A terasz lábainak alapja

Ez a típusú terasz szinte minden esetben alátámasztást igényel. A külső széle jellemzően lábakon áll. A belső – a ház falához rögzített fele – állhat lábakon vagy a ház falához lehet rögzíteni. A falaknál álló lábak közvetlen a homlokzathoz simulnak a hőszigetelő réteg külső felére vagy az előtt pár centiméterrel.

A lábak alá megfelelő alapot kell építeni, nehogy megsüllyedjenek. Ahogy a fenti képen is láthatod a földszinten lévő terasz is megfelelő alapot biztosíthat. A családi ház falához rögzítés két módon történhet. Előre vagy a helyszínen készített távtartó csavarokkal kell rögzíteni. A csavar átmegy a hőszigetelő rétegen, így nem lesz hőhíd. Nálunk fejlettebb építőiparral rendelkező országokban nagyon elterjedt ez a terasz kialakítás. Az építészek előszeretettel használják, mint homlokzatdíszítő elemet is. Könnyed szerkezetével és a modern anyaghasználattal nagyon szép homlokzatot lehet kialakítani.

Nézd meg a bejegyzéshez tartozó galériát!

Családi ház tervezés vagy építés előtt állsz? Keress nálunk tervezőt, kivitelezőt vagy építőanyag forgalmazót!
- hírdetés -
A napenergiától a passzívházig!

8 Hozzászólások

  1. Hogyan oldjam meg az emeleti terasz és a mögötte lévő tűzfal közötti hőszigetelést utólagosan? Ha nem lehet, elég ha a tűzfalat kívülről szigeteljük, a teraszt meg vízszintesen körbeszigeteljük? A teraszról 2 lépcsőfok vezet be az emeleti helységekbe azt hogyan kell “hozzáragasztani” a hőszigetelt tűzfalhoz?

A te véleményed fontos!