Tetőfelújítás kívülről, a belső tér megbontása nélkül

1
1205
- hírdetés -
Gázkazánok és konvektorok szervizelése

A családi ház fedélszékében lévő hőszigetelésének cseréjét sok esetben kívülről is meg lehet oldani, anélkül, hogy a belső térhez hozzányúlnánk. Azaz végig lehet benne lakni.

Ezt a videót a MOLL bauökologische Produkte GmbH készítette a saját termékének a bemutatására. Velük a tavaszi passzívház konferencián találkoztam Bécsben.

A videón tökéletesen végig lehet követni lépésről-lépésre a felújítás menetét és főleg a szükséges légzáró fóliák szakszerű beépítését. Nem lehet hibázni a munkavégzés közben! Mikor elkészül a munka meg kell mérni a házat bloower door teszttel, aminek a segítségével pontosan megmutatkoznak a hibák, azaz a rések, ahol a levegő el tud szökni. A vizsgálat után a kivitelezőnek ezeket légzárási hibákat ki kell javíttatni.

Egy dolog nincsen nyomatékosan bemutatva a videón. A szarufák közé elhelyezik az új hőszigetelést. Minden ábrán ott van a szarufák feletti hőszigetelés is, de a bemutatott fedélszék, amin bemutatja a mesterember a rétegek szakszerű elhelyezését és a csomópontok kialakítását, ott nem mutatják be részletesen a szarufák feletti hőszigetelő réteg kialakítását. Ez nyilván azért van így, mert a gyártó a saját termékének a beépítésének a bemutatására koncentrált.

Ez a réteg két dolog miatt elengedhetetlen ennél a megoldásnál. Az egyik, hogy abban az esetben, amikor csak a szarufák között van a hőszigetelés, akkor minden egyes szarufa egy hőhídként viselkedik. A másik, hogy a szarufa magassága meghatározza a hőszigetelés maximális vastagságát. Ez a vastagság pedig semmilyen esetben nem elégséges. Azaz nyáron nem lesz kellemes lakni a tetőtérben és télen sok lesz a fűtésszámlád. Ezt elkerülendő, kell a második réteg hőszigetelést a méretezés szerinti vastagságban elhelyezni.

Ezzel megszűnnek a hőhidak, drasztikusan csökkenni fog a fűtésszámlád, megfelelő hőmérsékletű lesz télen a tetőtér lakórész felé eső felülete és nyáron is ugyan olyan komfortos lakótér lesz a tetőtér is, mint egy földszinti helyiség!

A gyártó cégnek a youtube csatornáján még rengeteg nagyon hasznos beépítési instrukciót érhetsz el: proclima.tv

Családi ház tervezés vagy építés előtt állsz? Keress nálunk tervezőt, kivitelezőt vagy építőanyag forgalmazót!
- hírdetés -
A napenergiától a passzívházig!

1 Hozzászólás

  1. Na igen! Ez az, amit a kivitelezők nem igen akaródznak megcsinálni, mert nem így szoktuk… Pontosan kéne dolgozni és érteni kéne, hogy mi miért van!

A te véleményed fontos!